2006-04-21 1 浏览
有舊同事有喜, 為一沾旺氣, 大家相約一聚因食小菜的關係, 所以安排了在迎囍那邊.七點幾已全場爆滿, 人氣幾旺. 七點半齊人, 可落單叫菜. 七個人, 六個菜.蒜蓉粉絲蒸象拔蚌: 可能蒸得過了點火, 象拔蚌幾, 若粉絲多一點會更好豉油雞半隻: 雞肉尚算嫩滑, 唔太肥, ok賽螃蟹: 蛋白炒得幾滑, 火喉控制得好, 當中更混入不少帶子粒, 幾好金銀蛋莧菜: 總覺得這味菜好難失手, 最多係過咸. 這裏的莧菜唔太老, 幼幼的, ok啦茶樹菇炒牛肉: 咁多款, 此菜最好味, 牛肉唔亦唔覺好重手梳打粉, 雖然我唔知茶樹菇應有咩味, 但佢個汁幾惹味, 送飯一流.粒粒爆時蔬(小白菜): 最唔對版的一味, 原以為是一道炒的小菜, 結果只是"上湯冬菇粒肉粒浸小白菜", 味道亦一般, 失望飯後甜品楊枝金露: 夠凍, 料亦足, 唔錯生磨杏仁露: 食唔出似生磨, 而且加入粟米粒, 好怪紫米露: 無食, 聽聞一般啦桂花紅豆糕: 唔太甜, 紅豆有點起沙, 加少少桂花味, ok呢度的服務真的欠一點點, 眼見不少侍應走來走去, 但取餐牌, 加水, 催單都要叫兩三次. 但計番食物的價錢同份量, 都算食得過.
有舊同事有喜, 為一沾旺氣, 大家相約一聚

因食小菜的關係, 所以安排了在迎囍那邊.

豉油雞半隻: 雞肉尚算嫩滑, 唔太肥, ok

飯後甜品
楊枝金露: 夠凍, 料亦足, 唔錯
生磨杏仁露: 食唔出似生磨, 而且加入粟米粒, 好怪
紫米露: 無食, 聽聞一般啦