2023-02-17
環境闊落光猛,有好多有本地特色既裝飾同擺設,坐得幾舒服😌 同埋好欣賞個壽司🍣用杯既形式上,真係又有創意又靚🤩 整體味道都好食🤤😋 而且價錢大眾化,係個性價比高既有「瀛」之選👍🏻(5 😍 係滿分,🤩係半分)丼瀛特上築地壽司杯🍣 - $268 (好味指數:😍😍😍😍😍🤩)呢個壽司杯🍣五彩繽紛,一字排開咁幾靚🤩 而且今次用杯既形式裝住,比起就咁一舊壽司🍣更加有特色,感覺幾好,而且有超多款~赤蝦 🦐爽口鮮甜,口感鮮嫩帶有少少黏,感覺幾新鮮三文魚腩 🍣肉質細膩肥美,肉嫩油豐時令魚 🐟既肉質清爽唔油膩,喺咁多刺身入面有呢種魚清下味蕾都唔錯~芥辣八爪魚 🐙既味道幾得意,八爪魚🐙爽口彈牙,芥辣有少少嗆鼻但係有少少刺激感,有提鮮既效果~蔥吞拿魚腩 🍣 油分適中而且無筋,魚味🐟幾濃郁,味道甘香細膩帆立貝 ⚪️ 肉質豐厚,質感軟糯帶有啲彈性,望落有光澤,味道幾鮮甜松葉蟹2本爪 🦀️味道鮮甜,有淡淡既海水味🌊,食落綿密多汁,果然係日本『三大蟹王』之一,而且每隻松葉蟹只可以攞二支蟹爪,所以又叫做二本爪,非常珍貴。蟹鉗肉質特別鮮嫩、結實和飽滿海膽 🐡濃郁甘甜,質感軟滑creamy,夠新鮮所以唔會腥同苦~三文魚籽 🟠 夠
(5 😍 係滿分,🤩係半分)
赤蝦 🦐爽口鮮甜,口感鮮嫩帶有少少黏,感覺幾新鮮
三文魚腩 🍣肉質細膩肥美,肉嫩油豐
三文魚籽 🟠 夠晒卜卜脆,一咬開就感受到鮮香四溢,有魚類既脂膏香
甲羅燒 🦀️🔥 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
甲羅燒係日本傳統既濱燒美食,濱燒係指喺海岸邊用爐火將海產燒熟,即捉即煮既味道會特別鮮甜,而甲羅燒係將蟹膏同蟹肉放在蟹蓋🦀️上燒來吃,更加有風味~ 真係有超多蟹膏🦀️,味道豐腴甘香,另外蟹肉🦀️既份量都多,質感綿密,味道鮮甜多汁,上面仲有啲脆卜卜既蟹籽🟠,同埋creamy既生鵪鶉蛋🍳,層次豐富,啱晒鐘意食蟹🦀️既蟹粉😍
磯煮鮑魚 - $58 (好味指數:😍😍😍😍)
個汁用左薄口豉油同昆布去炆,味道甜甜地,香濃惹味,鮑魚煮得幾入味,同埋𠝹左花刀,咬落爽口彈牙唔會韌,夠晒鮮甜~ 加上冰鎮🧊左上所以更加開胃,用黎做前菜唔錯~
銀鱈魚西京燒 🐟🔥 - $108 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個西京燒🐟燒得啱啱好,表皮金黃香脆,魚肉柔軟嫩滑,食落甘甜主要係因為用左白味噌、清酒、味醂同糖,白味噌會比一般既味噌淡口同甜啲,可以有效咁用黎去除腥味和雪味❄️ 所以其中一個用途係用黎醃制急凍魚類,可以更加突出到魚🐟本身既鮮味~而銀鱈魚🐟肉質細膩,入口即化,亦都有豐富既魚油,所以燒完🔥之後更加突出到魚油香味,真係香口惹味~ 旁邊仲有啲甜甜地既燒汁,可以提鮮同吊味,真係perfect~
好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩