2015-10-06 903 浏览
今年食过嘅月饼都唔算好古灵币怪,都喺啲奶皇、白莲蓉、伍仁之类,比较中式及传统,如要算喺有少少特别,就喺朋友嘅谢礼,功夫点心嘅「蛋黄芝麻月饼」,加入黑芝麻作馅心,期待佢嘅芝麻香味会有几浓。以深啡硬纸皮作包装盒,简单嘅标志,如真功夫般表沉实,唔太造作。芝麻月饼喺迷你装份量,一盒有4小个,依家嘅月饼以独立包装喺必然嘅事,而每个月饼都印上「功夫」两个字,清晰表达佢嘅出处。睇外表,跟一般嘅莲蓉月饼无咩分别,但一切开,正正式式嘅「黑心」月饼,饼皮搓得够薄,内里全部都喺芝麻莲蓉馅,虽然加入咗莲蓉,估计成份唔太多,所以,唔太甜之余,芝麻味十分突出;每个月饼只有一只咸蛋黄,而且,唔喺好大个,所以,比起其他嘅又双黄、又三黄,依款月饼相对健康少少,味道亦唔错,芝麻莲蓉馅好软滑。唯一唔理想嘅地方,喺咸蛋黄有啲干,缺少一份油香感。功夫点心都帮衬过,但只限饮茶食点心,佢嘅月饼都喺第一次食,整体感觉不俗!
功夫点心「蛋黄芝麻月饼」
「蛋黄芝麻月饼」
「蛋黄芝麻月饼」
外卖自取
用餐时段