2020-11-03 31 浏览
今日去咗天光道探朋友,朋友帶我去咗附近一間好有格調嘅餐廳,入到去見到大大個月亮好有情調呀,估唔到呢頭都有D 咁高質素嘅日本餐廳❣️刺身四品配腐皮烏冬配漬物、蒸蛋、沙律、水果及味噌湯四色刺身有三文魚﹑池魚﹑油甘魚同帶子。魚類無筋無腥味,更加唔會有雪藏味,一食就知唔係一般貨色,而我最心儀帶子,非常鮮甜,而且好厚肉。四色刺身係Omakase,有機會次次都唔同款㗎,而且每日空運到港,可想而知有幾新鮮,其實睇個擺盤就知係誠意之作烏冬好大碗啊,雖然似清烏冬,但味道一D 都唔淡,而且仲有一大塊腐皮吸曬D 湯。烏冬好滑啫啫,就算浸左好耐都唔會淋滋滋❣️月見鵝肝和牛配漬物、刺身、蒸蛋、沙律、水果、味噌湯及御飯一大塊鵝肝遮住左半個碗,鵝肝油脂平均,有微微焦香,入口即溶。日式汁煮和牛,加埋生雞蛋,味道香濃,帶少少甜味,配埋珍珠米,仲可以吸收曬D 牛肉汁味噌湯絕對唔係開粉即沖嗰D,裡面仲有蜆肉㗎。茶碗蒸好滑,而且味道清淡順口,一食就知唔係用史雲X 雞湯hea 過。飯後果有提子同哈蜜瓜,佢仲係巨峰提子黎㗎!待應服務好好,會留意客人嘅舉動主動協助,仲會問客人對今餐嘅意見,的確好周到

❣️刺身四品配腐皮烏冬配漬物、蒸蛋、沙律、水果及味噌湯