2023-06-12 580 浏览
今晚又突然好想食川菜,係openrice度搵搵下,比我發現深水埗呢間川大哥。呢度唔同於一般嘅川菜餐廳,除咗有成日見開嘅水煮魚同埋酸菜魚,呢度仲有一個我之前未見過嘅菜式就係青藤椒鍋啦!佢呢度嘅青藤椒魚鍋係一定要食,佢有得畀我哋選擇生魚片定係鯛魚片。咁我哋就叫咗一個細嘅微辣青藤椒鯛魚片魚鍋。先講份量,佢嘅份量非常之多,雖然只係一個細嘅魚鍋,但係魚片嘅數量都好多,兩個人食都好足夠飽。青藤椒嘅味道真係好香好吸引,小辣唔算太辣,岩曬我唔係好食得辣又想過下口癮既人,而且鯛魚片都好爽口,又冇骨,完全唔會有話驚有魚片多骨嘅問題。呢度嘅炒萵筍絲都不得了啊,又新鮮,亦都好爽口。再黎就叫左3隻蒜香生蠔,亦都非常好食,大大隻生蠔配加埋好濃厚嘅蒜香味,入口味道一流。真係好大隻架食川菜唔少得既麻辣鴨血,又香又辣,主角唔止鴨血,上面d蒜我都覺得好好味。重有串燒厚牛利,呢個雖然叫左小辣,但係辣味唔講得笑,食得辣既朋友一定鍾意,但對於我黎講就有d辣啦!食完咁多辣嘢,嘆返壺武夷岩茶,茶香味甘,清熱降火。

呢度嘅炒萵筍絲都不得了啊,又新鮮,亦都好爽口。

真係好大隻架

食完咁多辣嘢,嘆返壺武夷岩茶,茶香味甘,清熱降火。