2018-08-23 738 浏览
呢间米线喺官塘可说是深入民心,早喺旧址观塘广场既时候已经成日去食,系老表既小fans。之后观塘返工更加带几个同事一齐去,大大碗又可以叫几个小食share,真系食得好开心,好满足。宜家间唔中放工偷懒都会中途喺观塘泳池落车上天桥过去食~ 搬左大舖坐得舒服d,更加多左款式~呢度既米线有大细碗size,基本上一人食细碗已经够,大碗可以2人share了!除左招牌黑草羊,仲有牛腩、猪、鸡等,而我最爱就系黑草羊肉连皮米线,呢度个汤头真系好正,每次都要先喝几口。今次点左牛羊双拼米线。不过牛腩略嫌瘦咗啲,葱会用汤匙装住,唔食葱可以唔落,好细心。另一碗叫左净羊肉米线。呢度既蒜泥白肉,蒜泥跟白玉系分开的,薄薄既白肉一层层色泽分明,将加左白醋既蒜泥放上白肉一齐食,蒜同醋香朴鼻,好有层次!唔同外面食既有麻辣油既味道。 试埋猪手,猪皮系烧过既特别香口,肉质够淋,筋位软滑。饮品方面少有地可以拣(冻/热)蜂蜜,仲有茶蜜, 够晒清甜滋润!

宜家间唔中放工偷懒都会中途喺观塘泳池落车上天桥过去食~
搬左大舖坐得舒服d,更加多左款式~

黑草羊肉米线

唔同外面食既有麻辣油既味道。
蒜泥白肉
试埋猪手,猪皮系烧过既特别香口,肉质够淋,筋位软滑。
猪手
蜂蜜,茶蜜