2018-08-19 92 浏览
老公一向都係牛角既擁躉,食肉獸既我倆已經係金會員,然而我開始變心,近期偏偏愛上豬肉,自從係元朗店食過熨烤達人,對個豬腩肉一直念念不忘,今日嚟到鑽石山荷里活廣場,一於要再回味小時候最討厭食豬肉,同羊肉唔同,豬既羶味帶臭,一直都係這樣覺得,直至黑毛豬既出現開始嘗試,舊有既偏見退得一乾二淨,慢慢都試下唔同既豬肉菜式磚頭五花肉($138)可能餐廳未坐滿人,店員有時間幫我地燒豬腩,純熟手勢比我上次自己燒更加好味,老公讚不絕口,腩肉燒去油脂更加Q彈,仍然怕油膩既女士們可以用餐廳送上既生菜包住豬肉及泡菜,自我感覺良好飛魚籽沙律($38)沙律醬另上本應係好事,但個碗太細,材料又太豐富,變相撈唔到醬,索性齋食,老公就頂唔順魚籽同青瓜腥味而放棄牛肩甲肉($88)同特級雪花牛($108)前者肉味濃,後者口感軟滑又不失肉味,都係後者比較吸引除咗五花腩,係熨烤我認為必點既就係牛舌($78)佢既厚度啱啱好,帶有脂肪既牛舌,燒過火都可以保持柔軟熨烤既前菜係可以添食架,送埋生菜,仲有芝士、粟米烤蛋,兩個人齋點肉都已經好滿足