Mage Kitchen 位置相當便利,官塘地鉄站B3出口,行過去都只須約五分鐘。而對於觀塘上班一族來說,這裏絕對是可以經常和一大堆同事食晏的好地方。因為這裏面積夠大,就算一大班人都唔怕搵唔到位。以午餐來說這裏的選擇選之多,大約10多款的選擇,梗有一兩樣是自己的心水。當點了餐後,餐湯也隨即而上,當日有兩款選擇分別是老師常出現在餐牌的忌廉蘑菇湯和雜菜湯。我們不約而同也選了後者。雜菜湯味道正正常常,酸甜都好都算平均,最緊要係夠熱。 主菜也不到5分鐘就有得食,朋友點了「法式紅酒燴牛面頰配意粉」賣相都唔錯,主菜和意粉是分開放。有點奇怪牛面頰配上大量的紅蘿蔔粒,份量唔少。牛面頰炇得好夠稔又入味,醬汁略帶紅酒香但嫌過甜。燒汁鷄卷配暖沙律適量細嘅人最啱揀雞卷,因為份量唔多啱一啲正在減肥中的人。正所謂啲雞卷就是將薄餅皮包着炒香的雞肉粒,沒有放入其他蔬菜,口感有點dry,旁邊的沙律賣相亦麻麻哋。加 $5 點了一杯咖啡Cappuccino香味撲鼻,咖啡微苦而不酸,奶泡又厚又黏口,好似飲 cream 一樣,以Cappuccino 來説不合格。 其實平時午餐唔須要太苛刻,將所有條件加埋Mege Kitchen

因為這裏面積夠大,就算一大班人都唔怕搵唔到位。

雜菜湯味道正正常常,酸甜都好都算平均,最緊要係夠熱。

主菜也不到5分鐘就有得食,朋友點了

「法式紅酒燴牛面頰配意粉」

燒汁鷄卷配暖沙律

加 $5 點了一杯咖啡

其實平時午餐唔須要太苛刻,將所有條件加埋Mege Kitchen 尚算不俗,上菜快、價錢公道又易搵位,仲有乜嘢要求呢?