2020-06-03 194 浏览
見有一排冇食泰國菜,前排就走咗去九龍城由泰國人主理嘅正宗泰國菜鴻星泰國餐廳,特色小食叫左燒雞翼、燒珍寶腸、燒牛丸、同埋燒墨魚丸 ,仲叫咗燒扇貝、同埋燒原隻魷魚。另外叫咗馬拉盞炒通菜、蝦膏炒飯、同埋龍眼冰。 雞翼同珍寶腸燒得超香,外脆內軟再加埋秘製嘅泰國沙嗲醬食,完全好似去咗泰國一樣,牛丸同墨魚丸 就好juicy好有泰國食街邊小吃風味,我覺得最值得推介係個馬拉盞炒通菜,因為上面加咗鮮橙色小乾蝦,但又唔係日本嘅櫻花蝦咁樣,我喺其他 香港餐廳食唔到,完全係泰國傳統做法。而燒魷魚超有鮮味同埋隻魷魚都好大隻,個飯就好有鑊氣加埋蝦膏同埋一啲簡單泰國香料一齊炒,食到停唔到口,個龍眼冰亦都真材實料,啲龍眼多到 滿曬喺杯面,如果想食傳統泰國風味食物,會再 同朋友去鴻陞。