2020-05-15 658 浏览
最近开始外出用膳,朋友推荐一间位于铜锣同湾仔中间既千乐烧味。虽然有少少路程,不过值得一试。佢主打烧味做得好有诚意之外,仲有真材实料既炖汤,系另一个层次既烧味店。为左一次过试哂咁多套烧味,点左一份拼盘。首先系一旧性感既”三眼仔”叉烧,即系三粒肉夹住中间两条筋,所以俗称三眼仔,非常好食。虽然呢个部位少,但系师傅一D都唔姑寒,系厚切三眼仔叉烧,赞。鸡脾同烧鹅脾都同样出色。先讲鸡脾,我最怕一系OVERCOOK 一系切开D骨仲带血水,但系呢只鸡脾平衡得岩岩好,肉嫩之余,骨位又唔会有血腥味。朋友话连鸡皮一齐食会更正,我够知啦,不过我怕肥,所以去左鸡皮。为左方便我地分享,师傅好正路将烧鹅脾切件,烧鹅依然皮脆肉嫩。如果比著自己一个食,应该叫烧鹅脾免切,放便偶像包袱,用手拎住大啖啖咬。会更脆更JUICE。今次乳猪系一大腰部近块肋骨位,特点系皮会完整大块D,切开唔会碎,所以外皮够脆又有少少油香,但系瘦肉部份就会较少。不过我都系钟意食腩位,够肥够多肉。另一个推荐系自家制炖汤,需要提早几日预约先有。今次试左花胶炖乳鸽,材料非常澎湃,有好多件厚厚既花胶、乳鸽、鸡脚、少少中药材,例如杞子、蜜枣。一盅够3-4个人饮

为左一次过试哂咁多套烧味,点左一份拼盘。

烧味拼盘

花胶乳鸽炖汤

一盅够3-4个人饮,而汤料份量系一大碟,我以当系一个全份小菜。 呢个系”以本伤人”既完美例子,一大堆材料炖过几个钟,汤头够哂甘甜,不过花胶依然够厚唔会溶。虽然加左少少中药,但唔会有好浓烈既中药味,岩哂D钟意药膳又怕药味既朋友仔。听店家讲,佢地已经去左汤入面多余既油,呢点真系加哂分。

青瓜 & XO酱

食左咁多肉,点都加番两条菜,芥兰、青瓜正正常常,冇咩特别。最特别既青瓜系个酱,最后点左两份青瓜。听店家讲系自家制XO,太好味,好易上瘾。如果有白饭,个酱可以捞两碗白饭食都得。

整体黎讲,餐厅位置唔近地铁站,但系食物质素系超哂同行,值得行5、6分钟去食。当然一分钱一分货,价钱都会贵少少,例如花胶炖汤。除左星级中菜食府外,冇一间烧味店会有咁有诚意既出品。
2020-05-09
烧味拼盘