2023-01-31 39 浏览
襯假期又天朗氣清,同朋友上山頂行下。看完日落便在山頂廣場揾到呢間淺木色日系風格嘅Cafe。@phi.coffee.pancake門口餐牌見到餐廳主打Soufflé Pancake,同特色咖啡,正合我口味。一於入去試試。長期供應嘅Basic款式Soufflé Pancakes 有五款,另外季節限定有兩款。我選了經典英式伯爵茶梳乎厘 $122疏乎厘班戟配上伯爵茶醬加埋鮮忌廉,另外仲有兩粒Mochi ,好豐富。班戟好香雞蛋味而且好fluffy,整體唔會過甜,味道剛剛好。佢哋除咗供應甜品其實仲有主食同吐司類,今次試了慢煮牛面肉闊條麵$98同巴馬火腿吐司$89。慢煮牛面肉闊條麵好好食,個蕃茄醬汁做得好清新,酸度恰到好處,好開胃,牛肉同車厘茄都多,每一啖都好滿足。巴馬火腿吐司個底係法式多士,上面有巴馬火腿,旁邊配有牛油果醬,不用另加糖漿,用牛油果伴食,牛油果醬應該加咗檸檬汁同沙律醬,味道酸酸地配埋巴馬火腿同法式多士,味道好夾而且不油膩。朋友試左Godiva朱古力酒咖啡 $52,裏面有Baileys ,將咖啡嘅味道帶到另一個層次。我試咗花生咖啡 $52,應該係期間限定。咖啡入邊有一粒粒花生碎,面頭有

我選了經典英式伯爵茶梳乎厘 $122

我試咗花生咖啡 $52,應該係期間限定。咖啡入邊有一粒粒花生碎,面頭有果仁碎同粒大棉花糖,令杯杯咖啡睇落好少女,叫咗少甜,味道剛剛好。
留意返餐廳下午6:30 就last order ,想去試就不要太晚呢!