2017-03-19 160 浏览
上海菜係咁多中菜中最中意既菜式,今次下午同媽咪黎左試呢間以八色小籠包做招牌既上海菜酒樓,其實講左成日話黎,終於黎到試,結果比預期中更好食!!!同媽咪都好滿意呢餐平日兩點呢d時間,大約有三成滿,入面係好大,而且枱同枱之間相隔好遠,完全唔會驚被阻離嘈到酒樓下面有唔少充滿古典美既裝飾品,例如中國風既牆身同古代感既餐具茶壺等,未食已經覺得好有feel!!!一坐低已經有呢個前菜,係一碟好有質素既前菜花生同粟子炆得非常入味同稔身!好快同媽咪秒清左佢,後來先知要$15,但我想比錢要多碟lol haha李白醉雞 $78醉雞一向係我上海菜中最常叫既頭盤,一黎涷涷地開胃,二黎酒香的確好吸引~呢個醉雞放得好靚仔,除左面果層既雞肉,底都仲有一層,量都唔算少,雖然唔係件件都多肉,但肉質都有口感,未係食過最滑既,但酒香濃度就好滿意八色小籠包 $98呢個招牌黎架喎,點可以唔試!視覺同味覺同樣滿足,餐牌教要順序食,分別係原味、人蔘、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、麻辣,咁樣由淺味至濃味進階食,可以食得更清楚每隻味我就覺得其中黑松露同蟹粉都夠濃味,而且蒜香味都好特別,同本身既肉汁同夾,反而最失望係芝士,食唔出有芝士味但
一坐低已經有呢個前菜,係一碟好有質素既前菜
李白醉雞 $78

八色小籠包 $98

呢個招牌黎架喎,點可以唔試!

但整體做到皮薄餡鮮甜,每隻夾起都無穿左漏汁既情況,而且好重手,d湯係入面盪下盪下
,充滿肉汁,所以原味都已經好好味,唯一問題係每隻味得一隻但又想試哂所有味,每人一籠就唔洗爭😈!
紅棗夾糯米 $58

我本身係成日食紅棗既人,同時又係煙韌控,所以見呢個睇落幾特別就試下佢。紅棗自身清甜腍身,糯米韌中帶彈力,兩者意外地相襯,應該係加左糖水煮,面薄薄一層甜
簡簡單單兩種食材可以做到驚喜菜式
宫廷爐打滾 $35

上海菜除左主菜之外,甜品樣樣都係賣飛佛!平時淨係諗揀豆沙窩餅定雷沙湯丸定高力豆沙都有排揀
今次食完呢個即刻成為我新寵!!!!

由糯米捲埋紅豆餡而成,再以綠葉墊底,視覺感覺清新
糯米糰做得韌中帶軟綿,紅豆餡甜度剛好,既唔會搶左糯米風頭,又令整體滋味度提升,雖說是紅豆餡,但其實唔係有紅豆粒果種,反而我覺得呢個唔配粒粒紅豆仲好!表面既黃豆粉雖然量唔多但香,感覺有d似變奏版雷沙湯丸,真係越食越上癮!
下次又多左樣上海甜品要揀
炸饅頭$28/3個

驚喜一浪接一浪!如果您都係炸饅頭粉絲,呢個一定岩哂您!!!

自問食過無數個炸饅頭,經歷過無數個淋既油既大伏,終於有個炸饅頭可以取代我心目中從前既第一位(街邊小店黎)
首先真係炸得超靚,已經超越左皮薄脆卜卜既地步,炸面好厚比餅乾更酥脆!!!連個底都係咁脆,有一個放到最後食都仲keep到脆,究竟係點樣炸到呢個level

仲有個重點,就係煉奶多到呢!將個饅頭環迴轉體360度三周半都會夠食,唔洗平時食咁慳住慳住!真係世界級
食完呢餐下午茶,好後悔咁遲先黎試呢間上海菜,環境舒適之餘,食物暫時試左既都無任何伏!一定要再黎食係難得味道會比五星既餐廳