2020-09-12
衝著期間限定的日本蜜瓜戚風蛋糕而來,最後忍唔住試多幾款。之前買過伯爵同士多啤梨,今次試下其他口味。另外建議最好買完當日食,始終雪左一晚口感會唔同。日本完熟蜜瓜 $62印象中第一次食蜜瓜味戚風蛋糕,最頂鋪滿香甜熟透的日本赤肉蜜瓜粒,都幾多汁,唔係死甜,有啲驚喜。蛋糕亦有淡淡的蜜瓜香味,配埋忌廉一齊食幾好味。法國玫瑰 $54最初揀呢款係覺得媽咪會中意個賣相,估唔到味道好有驚喜!戚風蛋糕的玫瑰味非常出衆,花香清幽濃郁,加埋酸酸甜甜的Raspberry係出奇地夾,值得回購。香濃開心果 $65呢個係最貴一款,我估係因爲本身開心果定價唔平。先講口味選材幾特別,入口有淡淡的開心果香味,仲食到唔少開心果碎粒,上面亦有不少士多啤梨粒,可以一試。榛子咖啡朱古力 $54唔知大家有無一種買蛋糕點都要試下朱古力味既想法LOL仲刻意沖左杯咖啡黎襯呢件蛋糕。最上有榛子同朱古力忌廉,蛋糕的咖啡同朱古力味道同樣突出,可能係咖啡中和左甜膩感,所以濃郁得黎唔會越食越Heavy。日本柚子 $54清新柚子香,蛋糕混合柚子碎,食落少少甜,整體感覺幾輕盈,完全無負擔。
日本完熟蜜瓜 $62
法國玫瑰 $54