2023-03-12
今日陪朋友出旺角睇醫生,趁未夠鐘,即刻去「阿木台灣麵」食番個牛肉麵先,好彩一個人啱啱好有位,吾便等好耐。其實上次嚟買野已經想食,不過太多人等位,所以放棄了。除單點,亦有午市套餐、下午茶餐等。必食至愛《紅燒牛肉麵》($63),有角切及片切供選擇,今次試了角切,原來角切口感更豐富。牛肉炆煮軟硬適中,尤其湯底入口香濃,不能少的酸菜碎,真係好好味。加埋阿木自家製麻辣醬,就更加惹味,難怪經常大排長龍。追加左小食《黃金泡菜》($16),入口甜甜的,少少酸,爽口開胃,夏天食至啱。凍《四季春青茶》(加$4),茶清香又解渴。阿木台灣麵除了堂食,更有很多生活百貨可供選購。最後決定買埋樽《自家製麻辣醬》($48)、《黃金泡菜》($38)及《盬酥雞調味粉》($48)。店員更提我保存今次收據,下次購物滿$100時可享九折優惠。