2013-02-12 486 浏览
大年初一,Pizza Express vs Frites,決定去好耐無去過嘅 Frites。平日都唔爆,初一更加啦,所以好快坐低叫嘢食。侍應睇落唔識講廣東話,所以我地用英文 order。首先老公叫咗一個 gouda balls(炸芝士球)同德國腸配薯茸,我同侍應哥哥講我都係要呢個,佢問係咪 share ,我地話唔係,佢一份我一份,總共兩份,佢好似明,跟住去咗落單。過咗一陣佢拎兩隻碟嚟,我地話我地無嘢係 share,佢問我地係咪要一碟德國腸,我地再講係一人一份,總共兩份,佢先急急腳去廚房補單,唉。。。你可能諗緊,去出名比利時啤酒嘅餐廳點解唔叫啤酒呢?答案係:佢地嘅啤酒係街價兩三倍,講緊唔係十幾蚊賣三十幾,係街價三十幾貴兩三倍,我唔捨得飲。個 gouda balls 同兩碟德國腸一齊上枱我已經心知不妙,果然碟炸芝士球唔熱。碟德國腸配薯茸嘅水準同以前差唔多,我竟然食到最尾個圈!當我正為自己嘅食量驚訝嘅時候老公淡淡然咁話:"碟嘢細碟咗.” 我再睇,係喎,以前 d 腸仔粗 d,薯茸多好多架喎,原來唔係食量大咗而係碟嘢縮咗水。本身已經唔係平,仲要縮埋水,呢次係我地最後一次去 lu。

2013-02-10