2014-07-08
之前在網上已經聽過依間曲奇店,咩咩酒店師傅,未試食過,唔知好唔好食。佢地開新店,第一時間去試食先。門口貼左d海報同剪報,原來三位師傅係文華、半島、香格里拉同會展的前西點總廚,真是城中的最強組合..讓我想到同是帝苑TONY WONG主理四重奏。仲要用料都好勁,法國Fleur de sel de Guerande海鹽(Laduree 都是用依隻,識食的人都知),法國牛油..真可可CACAO BARRY朱古力..要成為米芝連嗎? 不過好唔好食先?第一時間試下先,佢地有十幾種曲奇,位sale不停比我食...依隻真係無得項,用咩鬼法國海鹽,係鹽畀最頂級的海鹽,只有米芝蓮食店才用真係超好食,佢話係全部用人手猜,所以無加梳打粉,特別鬆脆鮮味,不以坊間其他的只有死乾和死脆,有咬口,有質感,而且包住D濃濃的牛油味,食完不會口焙焙。問過店員,原是手打不加梳打粉,我現在先知原來曲奇係可以唔用梳打粉呀..-_-MANGO 是另一新突破,用台灣的愛文芒,有誠意,淡淡的芒果味和濃濃牛油味在口腔中,不是加了香精的曲奇可以比。鳳梨就是用了台灣的土鳳梨,酸酸的,有點似鳳梨酥呀。店員話所有材料都是選最好的,而且不用大陸的
佢地開新店,第一時間去試食先。
-_-
鳳梨就是用了台灣的土鳳梨,酸酸的,有點似鳳梨酥呀。
店員話所有材料都是選最好的,而且不用大陸的材料,老闆真的超有心!
買左海鹽返去慢慢食,想買幾種但比人買哂..下次一定要再食其他。
题外话/补充资料:
試過佢地d曲奇之後,只可以話好似食過日本桃咁,你係永遠唔會再食北京桃啦,