一行三人去銅鑼灣希慎廣場12樓「名館」開餐。「名館」係我哋經常去嘅中菜小館,最緊要地方夠寬敞,小菜都係百零蚊一個,喺銅鑼灣區實在難求,另外性價比十分高,無論去飲茶或晚飯都從來冇失望過。糖芯黑蒜海底椰豬展湯$68燉湯賣相好特別,以壺代盅,好似飲緊功夫茶咁,燉湯倒出來是熱騰騰,湯色清澈,入口是黑蒜轉化成的甜味,加上海底椰清潤,是淸甜而不燥的湯水,非常適合夏日。「金銀蒜銀魚蒸娃娃菜」$68以寵仔奉上娃娃菜出名甜香,加蒜蓉蒸過後更見細軟,再饡上豉油、熟油,令蒜香更突出。「豉油王頭抽飯焦大蝦」$118這個炒飯真的不得了,大拿拿以八隻大蝦蓋飯面;大蝦新鮮,入口鮮甜爽口;加入左炒焦令炒飯口感脆卜卜,十分乾身,頭抽上色度足,炒飯粒粒金黃,又香又惹味。依餐至貴嘅菜式只係 $138「冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉」真係抵到你吾信,因為堅係成個鮮菠蘿奉上,仲要震撼到仙境一樣美,估唔到順便可以打個靚咭添 。「冰鎮咕嚕肉」和冰混放在鮮菠蘿內,以保持咕嚕肉的香脆,我要激讚下咕嚕肉入口真係脆卜卜,酸甜汁封著脆皮、豬肉完全去骨,脂肪位不多,我好少食咕嚕肉會吃到停唔到口,真心好味,超驚喜!晚飯時間都有點心食,梗係唔會錯過。點心拼盤$

一行三人去銅鑼灣希慎廣場12樓「名館」開餐。

糖芯黑蒜海底椰豬展湯$68

「金銀蒜銀魚蒸娃娃菜」$68以寵仔奉上

「豉油王頭抽飯焦大蝦」$118

依餐至貴嘅菜式只係 $138「冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉」

晚飯時間都有點心食,梗係唔會錯過。
點心拼盤$128

蝦餃
香菇素餃
大良炸鮮奶
紫薯酥餅
奶黃煎堆

最吸睛當然係扮成天鵝嘅「紫薯酥餅」入口即化,酥脆香口襯幼滑紫薯蓉,美味可口。

另外「香菇素餃」我都喜歡,香菇切成細細粒,散發出菇類獨特嘅芳香,餃皮少許煙靭,非素食者也會喜歡的點心。

見到隔離枱叫左排麻雀上枱,我哋都想試吓
食「咋糊」 $68 既滋味。

原來係椰汁桂花糕,玩味十足,入口椰香味濃,清甜好吃。

茶芥$8/位
加一小費