2019-05-08 311 浏览
雖然喜茶已經開咗一段時間,但排隊人數都係有增無減,令我感到神奇嘅係好多排隊嘅人都竟然係內地人,喜茶據我所知係內地品牌,唔通香港喜茶特別好飲?等待嘅人數越多,我嘅好奇心同期待感就越重。就咁睇攞茶嘅位置,最多人嗌多肉葡萄同芝芝莓莓,不過我就叫咗芝士金鳳茶王冇糖少冰。因為好多人用手機落單嘅關係,我排隊買嘢飲雖然只係等咗五分鐘左右,但等嘢飲就等咗半個鐘多啲。我覺得喜茶同我飲過嘅奶蓋茶唔一樣嘅地方係個杯嘅設計。佢個杯蓋係可以自由調較杯口嘅大細,越大就越容易飲到奶蓋,越細就越容易飲到茶,設計方便又人性化。芝士奶蓋係好飲嘅,質感綿密濃稠,味道帶少少咸又香嘅忌廉芝士又點會唔好飲呢?但坦白講唔值為佢等咁耐。至於茶就實在係完全無討論價值,既唔難飲到要彈到上天花板,但又唔係好飲到要極力推介。係屬於 “既然俾咗錢又唔難飲咁咪飲埋囉”嘅感覺,茶葉嚟講真係另外一兩間店做得更好。我覺得如果要飲真係手機落單算,實在係無耐性再等咁耐飲一杯喜茶。

等待嘅人數越多,我嘅好奇心同期待感就越重。

外卖自取