2019-09-29
聽朋友講呢間位於灣仔嘅日本餐廳佢嘅omakase係好特別、好有創意,所以happy Friday 就相約朋友嚟試下🥳.首先飲櫻花茶清一清味蕾先,有一壺上用蠟燭熱住,我哋邊食邊飲,飲到咁上下店員會自動加水👍🏻之後有一杯細細杯嘅蘋果清酒,容易入口👌🏻幾好飲!.先嚟一個牛油果他他,個醬係用咗忌廉、牛油果蓉再加少少wasabi整成架口感非常creamy!入面藏有角切刺身!同埋蓮花莖🤔好新奇特別呀!味道清淡、爽口!中和番個醬!呢個沙律好岩我口味!.煙鴨胸配煙燻鵪鶉蛋係煙燻效果呀👏🏻 賣相吸睛!煙鴨胸肉質軟腍,鵪鶉蛋都好嫩👍🏻.白桃松子酸酸甜甜好食又開胃!😋.刺身拼盤嘅賣相好有趣!似細個果時玩嘅井字過三關!🤣上面除咗有wasabi之外,仲有特製嘅蝦膏濃湯汁,豐富刺身嘅味道,有盒仔裝住嘅唔係魚子,而係海草子同海葡萄,估唔到咁好味!!店主仲再一同我哋講佢哋主張及選擇用可持續發展嘅魚類,目的係想環境保育,欣賞呢!❤️👏🏻.「鮮」羊肉湯呢個湯用虹吸壺煲,吸睛之餘,睇住佢沸騰嘅時候特別期待想品嘗!上面加上木魚花,聽講有助去除羊肉嘅騷味,仲增添份香味、唔肥膩👌🏻.嚟到牛肉乾呢道菜!係我當晚最難忘嘅一道菜!真係太
之後有一杯細細杯嘅蘋果清酒,容易入口👌🏻幾好飲!
煙鴨胸配煙燻鵪鶉蛋
白桃松子
酸酸甜甜好食又開胃!😋
刺身拼盤嘅賣相好有趣!似細個果時玩嘅井字過三關!🤣
「鮮」羊肉湯
嚟到牛肉乾呢道菜!
係我當晚最難忘嘅一道菜!真係太有創意喇!😳玩味十足!😎果張「牛肉乾」其實係用可食用米紙印成嘅,漢堡扒雖然有少少根但味道調得好好,好juicy !
之後獅子山下都係令我好讚嘆!!👏🏻
菠蘿雪芭
好fresh呀!清一清味蕾,之後繼續食「下半場」🤣我一向好鍾意食雪芭!所以岩晒我😆
紙包壽司
又係有新意!味道好輕盈,應該係想味道由輕至濃咁食到去👍🏻
蟹膏壽司 , 糯米飯
賣相好似糉呀!用糯米飯好特別!又蟹肉又蟹膏又蟹子,仲有龍蝦湯汁!好豐富呀!
低溫鵝肝鍋巴壽司
鵝肝好味!唔肥膩👍🏻最正係夾鍋巴呀!脆卜卜好好食!令呢個壽司嘅口感好正!好似第一次食壽司用鍋巴代替平時嘅壽司飯!
香蔥吞拿魚卷
吞拿魚配香蔥真係好夾!呢個仲要係辣味吞拿魚!🤩估唔到入面有咁多蔥!好香呀!然後有兩片脆片!增強口感同埋味道嘅層次感!好好食😍👍🏻
甜品係有機香蕉配魚鱗啫喱
我同朋友聽到甜品係魚鱗啫喱嘅時候真係覺得非常疑惑🤔好彩係唔腥架、有機香蕉好甜👍🏻整體嚟講呢個甜品繼續係特別又創新👏🏻
第一次食omakase係咁特別、創意爆燈!又加上「香港人」有共鳴嘅菜式,味道又有水準👍🏻欣賞店主嘅用心製作👏🏻值得一試呢🧡