早幾年公司由荃灣搬到九龍灣,已經很少去荃灣食中午,今日同男友終有機會來到荃灣食晏,當然要去我曾經最喜歡的一間魚湯米線專門店,回想起已有三年了,當時只有一間小店,依家旁邊擴充一間。來到的時侯,剛好亦是中午時份,人亦比較多,等了一會就有位,安排坐的仍然是舊店,可能只有二個人,坐在最入的一張枱,一張小枱已坐著四個大人及一個小孩加埋我倆,利害!小店真的坐得不舒服,未看餐牌前,馬上點了我最愛的魚鮫米線,而男友就點了魚鰾米線,另加吉列豬扒及炸魚餅小食。等的時候才再看餐牌,嘩!乜價錢加咗咁多,以前食好像一碗約二十多元,現在已加到接近四十元,真誇張!等了接近十分鐘,吉列豬扒上枱,咦!點解今次炸得咁燶,食落口感好乾,比豬肉乾好少少,差!再來炸魚餅,幸好,同以前一樣咁好食。到我倆的米線來了,先渴一口湯,同以前我食的魚湯米線差太遠,完全無味,只飲到胡椒味,還好魚鮫依然嫩滑。而男友的魚鰾米線,魚鰾就只得五件,乜依家魚鰾好貴咩,食落重非常鯹,唔通小店紅咗就將貨就價。男友食了一半已經唔想食。埋單接近120元。曾幾何時,這間魚湯米線是我的首選食店,現在用呢個價錢食一碗唔新鮮及只有胡椒味的魚湯米線,我諗我都唔會再幫襯
,食落口感好乾,比豬肉乾好少少,差
曾幾何時,這間魚湯米線是我的首選食店,現在用呢個價錢食一碗唔新鮮及只有胡椒味的魚湯米線,我諗我都唔會再幫襯!

2012-09-20