2019-05-23
星期四嘅晚上,約左8年冇見嘅中學同學,啱啱趕到係太古坊7點最後一班嘅穿梭巴士,唔洗淋雨由公司直達太古城。Habitu Cafe位於誠品書店裡面,早到左都可以係誠品睇睇書。坐低左店員提醒我地Set Dinner用唔到優惠,我地自己計一計都係散嗌抵d 等緊朋友嘅時候順便去廁所,要出返商場,眼大睇過龍嘅我竟然上左兩層去,落返黎先發覺...原來同一層都有,大家注意一下唔好好似我咁大頭蝦!第一道菜係凱撒沙律,有大塊雞肉、煙肉同麵包粒,份量好大,汁醬足夠,唔錯唔錯。之後係兩個意粉 - 經典卡邦尼意粉同埋英國香腸寬條麵。兩個意粉都好味,本身以為份量較少,可能有cream比較膩,食落又差唔多飽。寬條麵質地幾好,只係香腸比較少,同menu上面分別太大哈哈!有d番茄,朋友話少少類似咖哩味,整體個汁唔同平時食嘅番茄味,都幾特別。小食我地叫左蟹肉餅配蕃薯條,蟹肉餅超足料!食到一絲絲嘅蟹肉好分明,因為平時d蟹肉餅會比較糊,但係哩個一d都唔糊,根本就係100%蟹肉!香料味都好足夠,唯一係食落會有d乾,仲要我地主動叫店員先比水我地...最後仲自己添水埋單個陣差d唔記得比7折我地,好在朋友眼利 整體都唔錯,有折會再黎
第一道菜係凱撒沙律,有大塊雞肉、煙肉同麵包粒,份量好大,汁醬足夠,唔錯唔錯。之後係兩個意粉 - 經典卡邦尼意粉同埋英國香腸寬條麵。兩個意粉都好味,本身以為份量較少,可能有cream比較膩,食落又差唔多飽。寬條麵質地幾好,只係香腸比較少,同menu上面分別太大哈哈!有d番茄,朋友話少少類似咖哩味,整體個汁唔同平時食嘅番茄味,都幾特別。小食我地叫左蟹肉餅配蕃薯條,蟹肉餅超足料!食到一絲絲嘅蟹肉好分明,因為平時d蟹肉餅會比較糊,但係哩個一d都唔糊,根本就係100%蟹肉!香料味都好足夠,唯一係食落會有d乾,仲要我地主動叫店員先比水我地...最後仲自己添水埋單個陣差d唔記得比7折我地,好在朋友眼利 整體都唔錯,有折會再黎。
Caesar Salad
English Sausage Ragu
Carbonara
Crabcake with Sweet Potato Fries