2012-07-23
今日稔唔到食乜, 於是揭吓本飲食男女,咁啱介紹好近屋企嘅又一城食肆其實又一城嘅餐廳都去得七七八八,但係就未試過caffe habitu所以係唔知想食咩嘅情況底下就去咗啦12:30 又一城啲餐廳大多數都要排隊但係caffe HABITU就唔洗排隊, 仲有唔少空枱我哋四個人坐係近溜冰場, 裝潢唔錯,可惜位置唔好, 四周嘈雜, 又多人行過Waiter一坐底就放底兩個menu同一塊膠板原本膠板係set lunch menu, 同餐廳設計格格不入, 感覺有點怪反而menu就好似報紙, 櫬番本身嘅風格Set menu 只有三款main dishA)Vegetable LasagnaB)Pepperoni PizzaC)Spring Chicken with chips 價錢由$80-100Starter 有Salad 或 Carrot and Ginger Soup跟餐有茶, 咖啡或白咖啡但凍飲要加$24, 我應為不太合理我自己選擇了Eggs Florentine $81家姐媽咪就揀咗set lunch, lasagna同pizza細佬散叫carbonara $88服務老實講不好, 餐具係我哋坐底
咁啱介紹好近屋企嘅又一城食肆
其實又一城嘅餐廳都去得七七八八,
但係就未試過caffe habitu
所以係唔知想食咩嘅情況底下就去咗啦
12:30 又一城啲餐廳大多數都要排隊
但係caffe HABITU就唔洗排隊, 仲有唔少空枱
我哋四個人坐係近溜冰場, 裝潢唔錯,
可惜位置唔好, 四周嘈雜, 又多人行過
Waiter一坐底就放底兩個menu同一塊膠板
反而menu就好似報紙, 櫬番本身嘅風格
A)Vegetable Lasagna
B)Pepperoni Pizza
C)Spring Chicken with chips
價錢由$80-100
跟餐有茶, 咖啡或白咖啡
但凍飲要加$24, 我應為不太合理
我自己選擇了Eggs Florentine $81
細佬散叫carbonara $88
服務老實講不好, 餐具係我哋坐底15分鐘後都未送上
最後要我問先送到.
餐湯送來嘅時侯亦無附上湯匙, 要追問先有
另外, 枱枱客人都無水提供
我哋同其他客人都要問waiter先有水提供
裝水嘅杯係紙杯而唔係可再用嘅杯, 希望佢哋可以係呢方面作改進
食物方面, carrot and ginger soup 偏辣, 以上結論係從細佬嘅面部表情所得
Salad媽咪話好難食, 但係我無試過所以唔可以講係咪真係咁難食
Pepperoni Pizza係咁多樣嘢最好食嘅, pepperoni分佈平均, pizza base好薄但脆,
Cheese份量適可, 整體值得推介
但係Lasagna同Egg Florentine就令人失望
Lasagna嘅汁係vegetable base, 所以唔流
但係味道欠奉, 有點淡
食落好似一pat pat咁
最唔滿意嘅地方係蛋嘅味道帶酸, 唔知係sauce嘅味定係隻蛋壞咗, 但絕對稱不上好味.
其次係伴碟嘅薯仔未熟透,仲係生生哋
總括而言, 食物溫度只係微暖, 味道只可以話一般, 服務有待改進, 但價錢偏高
以呢個價錢, 我會選擇去其他地方如pizza express, simply life等
唔值得推介