2015-03-18 1848 浏览
為咗要換取餐飲禮券,最近兩次大食會聚餐XO仔都用咗TableMap網上訂座服務 。上個禮拜黑色星期五嗰次,就揀咗一間有九折o既「Felicita 1929」。「Felicita 1929」為軒尼詩道地舖,門外有巴士搭,後面街就有電車站,橫街又容易截的士,坐地鐡則可選擇出灣仔站或金鐘站,地點都幾就腳。餐廳正門為自動門,如果一大班人進出要小心被夾親,不過最危險都係門口級樓梯,一不留神或者飲大兩杯真係好容易會跌倒 。我地六人被安排入座店內最入o既位置,鐡櫈細小,感覺擠迫,而且光線微弱,當真連眼睛都唔係好舒適 。好在記得honey曾經教過「提升exposure」依招,當晚咁暗,拍攝出黎o既相先冇咁濛。經TableMap訂座後,服務生亦有來電跟進及確認,態度尚算良好。用膳當日,除咗一位疑似老闆娘或經理o既卷髮姐姐較為誠懇之外,其他樓面o既態度就冇咁友善好客。第一杯水後,每次要提出要求先會有水加 ,不潔o既餐具亦如是,要叫先會有人幫忙換碟,此舉不但反映服務水準問題,同時係會令客人斷定餐廳衛生情況如何;兩項都係值得檢討o既地方。大食會各會員o既食量都不同,大家都慣性地叫黎分,好食先encor

,不潔o既餐具亦如是,要叫先會有人幫忙換碟

大食會各會員o既食量都不同,大家都慣性地叫黎分,好食先encore,當晚食西餐都唔例外。
落單後,服務生隨即送上麵包籃及牛油。因為小肥目標係蒜茸包,所以冇試到。
麵包籃
牛油
香草蒜茸飽Garlic Bread($38):食評們果然冇介紹錯,「Felicita」o既條狀蒜茸包好夠鬆化香脆,味道濃郁,入口又唔會話成口油,比起平時片狀嗰啲更為出色
。每客只有三條,人多最好計定數先叫。
香草蒜茸飽
牛油果蟹肉沙律Avocado Crabmeat Salad($118):蟹肉沙律質感嫩滑,而且份量足,伴碟o既蔬果亦好鮮脆,其他會員都大為讚賞,唯一小肥略嫌調味過甜,食唔出蟹肉本身o既鮮味
牛油果蟹肉沙律
雜波椒橙汁魷魚沙律Mixed Bell Pepper & Calamari Salad w/ Orange Sauce Salad($108):沙律o既蔬果底同之前牛油果蟹肉沙律嗰個基本上係一樣,只係面上多咗少少橙汁,味道甜啲,亦較易入口,問題係碟中o既魷魚偏韌,咬得黎都食唔出魷魚究竟係咩味
雜波椒橙汁魷魚沙律
餐店共有三款湯品,分別為龍蝦湯($78)、黑松露蘑菇忌廉湯($52)及意大利雜菜湯($48),六人亦三款叫齊,結論居然係一致地認為啲湯「又稀又唔夠味」
意大利雜菜湯
黑松露蘑菇忌廉湯
千島汁鮮薄餅 Thousand Island Seafood Pizza($138):薄餅為薄批,一開八,六至八人分黎食就啱啱好。薄薄o既千島汁薄餅底層非常香脆,其芝士千島汁餡料份量及味道調教得恰到好處,薄而實在,食落一啲都唔溜滯,可以話係全晚之最
千島汁鮮薄餅
野菌黑松露天使麵Angel-hair w/ Mixed Mushroom w/ Black Truffle Sauce($128):此道意粉菜式麵條同野菌都好軟腍濕潤,不過個人唔係好食得出松露香,冇乜驚喜囉!$128也未免太貴了吧
?!
野菌黑松露天使麵
Felicità炸黑蝦Felicità Deep-Fried Squid Ink Prawns($98):炸黑蝦o既外表比室內光線還要黑,影出黎o既相可以話係黑上加黑
;姐姐仔解釋,炸蝦呈黑色係因為師傅於炸醬內加入咗墨汁所致。炸黑蝦外層較厚,質感帶少少韌同硬,蝦身則爽脆,味道偏甜,全枱人都覺得廚師以墨汁炸製蝦隻實屬畫蛇添足
Felicità炸黑蝦
安格斯肉眼扒配黑松露燒汁Angus Rib-Eye with Mushroom & Black Truffle Sauce($288):肉眼扒肉質軟腍,肉汁夠,味道都唔錯,不過餐廳卻未有換上牛扒刀,似乎欠缺咗少少飲食文化。
安格斯肉眼扒配黑松露燒汁
安格斯肉眼扒配黑松露燒汁(冇牛扒刀)
檸檬牛油水瓜柳汁香煎比目魚Pan-Fried Halibut w/ Capers Lemon Butter Sauce($198):雖則煎魚皮層香脆,魚肉都算軟嫩,但係以檸檬汁點綴仍然食得出有少少腥味
,所以不得不扣下少少分數。
檸檬牛油水瓜柳汁香煎比目魚
特色雪糕蘋果脆Homemade Apple Crumble w/ Ice-cream($58):餐牌上並未有註明,落單時先知道要等十五分鐘。熱辣辣o既蘋果脆入面好夠蘋果餡,面層香脆,底層軟熟,奈何廚房卻選擇配上朱古力雪糕
,味道變得又甜又濁,特色頓成失色,結果當然係失敗啦!
特色雪糕蘋果脆($58)
黑色星期五已不再恐怖,反而喺黑漆漆o既「Felicita 1929」所食到o既炸黑蝦同黑墨墨o既朱古力雪糕蘋果脆就有少少嚇人
。餐廳o既食物水平及服務質素都唔高,好在店主懂得以網上訂座送贈九折優惠及TableMap分數吸引顧客,店內都坐滿客人。

後記:小肥無意間影咗一幅有關如何成為餐廳VIP會員o既單張,返到屋企先發現原來單憑當晚嗰張$1500單據已合資格申請,但店員卻冇對此提示
,小弟現只能搖頭作吧!
2015-03-13
香草蒜茸飽