2019-01-22 120 浏览
天氣涼涼地我最鍾意同朋友去打邊爐,今次都揀養心殿,因為佢d湯底正,用料都新鮮有質素。因為同朋友喺銅鑼灣行完街,所以就去銅鑼灣分店。我哋點了養生鍋同埋美人鍋,鴛鴦湯底最啱我哋啲貪心人。養生鍋有好多人參,聞到陣人蔘味都覺得好滋補。美人鍋有成隻烏雞,仲有好多桃膠,充滿骨膠原,女仔必食。我哋首先點左個清湯牛腩,湯底未滾之前可以食下野先。清湯牛腩好香麻油胡椒味,牛腩亦都幾稔身,幾好食。蟶子皇超級大隻,肉滑非常鮮甜,質地爽滑,一啲都唔韌。極上雪花牛肉總共有12卷,每卷有2片。牛肉雪花分佈好靚,揚5下就啱啱好,肉質鮮嫩,牛味濃。我哋仲食左咗兩款手打丸,黑松露蝦丸松露味好香,配蝦肉好爽,蝦肉丸爽口彈牙,好正。芝士腸牛肉丸牛肉打得好爽口,食得出係用新鮮牛肉打成的,中間嘅芝士一咬就噴出嚟,同樣好食。我哋仲叫咗極品水餃、雲吞同埋水蓮餃。水餃雲吞真材實料,餡料扎實,蝦肉好爽口。水蓮餃好清新,我鐘意水蓮夠爽脆,下次蔬菜要食水蓮。最後食埋QQ寛粉條,吸湯汁精華,煙煙韌韌,好好味。仲有梗係食桃膠啦,軟軟滑滑,好似食啫喱咁。我哋食哂滿滿的骨膠原呀😋

蟶子皇超級大隻,肉滑非常鮮甜,質地爽滑,一啲都唔韌。

最後食埋QQ寛粉條,吸湯汁精華,煙煙韌韌,好好味。