2008-02-04
去完老坑火鍋打邊爐,我地有o的意猶未盡,想坐低傾下計,見食評話紅磡有間糖水舖幾好,於是問路後黎到傳聞話好掂的糖水舖芝麻綠豆。行到門口,咦,有兩間打孖o既?原來都係同一間的,於是我地點左出名的芝麻糊蛋白燉奶、合桃糊、西米露同糖不甩。我自己就食左芝麻蛋白燉奶,面頭有蛋白燉奶,碗中間有一點係芝麻糊,原來有大約1/4碗的芝麻糊在碗底。蛋白燉奶都ok滑,甜味就稍為甜左少少,但質感有o的似許留山的出品,只係比許留山滑少少。之後食中間的芝麻糊,可能因為食過燉奶所以唔覺有甜味,有o的膩的感覺,芝麻味唔夠香,似沖的芝麻糊多過磨的味道。兩者撈埋一齊食,可能係蛋白燉奶的口感較豆腐花滑,反而令人覺得有o的膩。雖然話係自創,但始終都係黑白(芝麻糊搭豆腐花)好味o的。糖不甩就so far so good;聽友人講西米露同合桃糊都算係好味,但只屬一般,沒有留下特別好的印象。整體講,我會覺得呢間唔及大埔間甜品舖rainbow好味,不過價錢就平過rainbow。不過順帶一提,原來我坐的一間舖係冇toilet,要行去隔離間舖。舖內只有兩個獨立的toilet,可惜其中一個維修,結果兩間舖share一個toilet用。