2023-06-13
作為《銀杏館》嘅忠實fans,最近留意到佢哋開設咗香港人至愛嘅日式料理餐廳,趁住週末過海去會展睇展覽嘅空檔,剛剛碰上佢哋試業中,咁就當然要趁趁熱鬧啦!由於剛開業嘅關係,佢哋午市暫時只提供午市套餐menu,依間舖採用咗時下流行嘅QR code落單,只要一scan枱面上嘅label就可以自助落單,非常方便。一如既往,店面嘅侍應依然係由老友記擔任嘅~ 我同朋友仔一人揀咗一個拉麵套餐,佢哋隨餐仲附有前菜同埋綠茶,以依個價錢喺灣仔嚟講都算抵玩!車海老濃蝦湯拉麵 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️赤味噌湯底夠濃郁夠入味而且坊間蝦湯拉麵比較少見,口味不會過鹹食完唔會口渴實屬難得,應該是加咗牛乳所以口感更順滑,蝦嘅鮮味十足而且非常彈牙,筍乾入味有咬口,配料分量都適中。麵質亦都非常爽口彈牙,美中不足係暫時未有得揀軟硬度,幸好麵嘅軟硬度尚算適中。五花豚肉叉燒白湯拉麵 $78 ⭐️⭐️⭐️朋友仔嗌咗拉麵店常見嘅叉燒豚骨湯拉麵,往往最簡單最平凡豚骨湯最能考驗一間拉麵店嘅功架,偷偷嚐一口朋友的湯底,以一間新開的拉麵店嚟講,算係合格之上。豚骨湯味清油潤,估計係自家煲製,如果湯的溫度能更高的話就更加好。最驚喜嘅係,佢哋喺新開張試業期間,每
車海老濃蝦湯拉麵 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️
車海老濃蝦湯拉麵
五花豚肉叉燒白湯拉麵 $78 ⭐️⭐️⭐️
五花豚肉叉燒白湯拉麵
最驚喜嘅係,佢哋喺新開張試業期間,每碗拉麵更附有溏心蛋,蛋黃熟度剛剛好,非常軟糯入味~
現場環境較一般拉麵店明亮光猛,更設有少見嘅卡位,坐得非常舒適,作為初初開業嘅拉麵店嚟講算是不錯,期待佢哋嚟緊會出更多唔同嘅食品~