2009-10-06 8 浏览
其實華姐清湯腩已食過很多次了, 只是真係有每況愈下的感覺, 記得多年前首次去天后食的時侯, 其時華姐仲未同大利清湯腩分家, 當時覺得直情好食過九記, 此後每想起要食清湯腩總會去天后食, 其後大利同華姐分家, 當時我兩家都試過, 認為華姐比較好食, 就每次都選呢間食, 但可惜, 隔左一段時間後, 可能已没有了分家的壓力吧, 水準下降, 已不復當年滋味, 變成一碗平凡的清湯腩了, 早前朋友話想食清湯腩, 問我除了九記外, 可有其 他介紹, 想來想去, 就帶朋友去天后,朋友叫了牛腩伊, 我就叫了碟牛腩撈面食, 味道尚可, 但牛腩粗鞋多渣, 肉都痴哂係啲牙度, 口感不好, 再加上碟撈面的梘水味太重, 十分難食, 我食剩大半碟都食唔落就埋單了, 至於會唔會再有返轉頭的機會呢? 我自己都覺得好難講, 因為今時的華姐清湯腩已成為一碗平平無奇的牛腩了, 經過或者會是旦食下, 但就不會專程過去食了。後記: 因為係華姐度都食唔飽, 於是走左過對面馬路一間似係士多改裝成的串燒小店, 無位坐, 要立食的, 當時買左串燒牛脷, 一串燒腎, 一邊行, 一邊食, 竟然十分好味, 但我連佢地的舖名都無留意, 下次去
後記: 因為係華姐度都食唔飽, 於是走左過對面馬路一間似係士多改裝成的串燒小店, 無位坐, 要立食的, 當時買左串燒牛脷, 一串燒腎, 一邊行, 一邊食, 竟然十分好味, 但我連佢地的舖名都無留意, 下次去開天后就一定會再試!!
2009-09-04