2021-07-25 255 浏览
住左上水差唔多三年,聽聞明記腸粉好出名,難得星期日休息,今日決定去試試。同老公去到明記腸粉,中午十二點,哩度特色係點完野食即付款,同埋堂食,叫腸粉自己加醬汁,有自助醬汁地方。老公叫左一份三式,三式即係腸粉+魚蛋+豬皮,想叫一碟豉油王炒麵,賣晒,中午十二點已經無晒炒麵,好無奈,明知受歡迎,就整多d啦,唯有叫多一份燒賣+一支豆漿。我就叫左腸蛋,即係腸粉+魚蛋,叫左一碗皮蛋咸瘦肉粥。哩度魚蛋係陳皮魚皮,食左一粒唔鍾意食,俾晒老公。明記腸粉食落唔錯,腸粉唔會太淋,豉油都ok,味道不太咸。皮蛋咸瘦肉粥既料多,但成碗粥唔夠熱,暖暖地,感覺麻麻。燒賣我覺得比較差,入口一口即散開,好似無牙都食到,十分失望。總括來講,腸粉比較ok,其他野都麻麻,環境就唔好坐,下次食都係叫外賣拎走好過。
我就叫左腸蛋,即係腸粉+魚蛋,叫左一碗皮蛋咸瘦肉粥。
哩度魚蛋係陳皮魚皮,食左一粒唔鍾意食,俾晒老公。
明記腸粉食落唔錯,腸粉唔會太淋,豉油都ok,味道不太咸。
皮蛋咸瘦肉粥既料多,但成碗粥唔夠熱,暖暖地,感覺麻麻。