2017-06-30 2959 浏览
是日去到尖沙咀本來約左朋友食日本菜,訂左位置,最終話安排唔到,一肚氣之際行番過黎金巴利街食平價韓菜算。成條街都係韓國餐廳,每次經過幾乎間間都爆埸。印象中自己食過三間,全軍覆沒,一律難食到傻…大部分仲要用菲/印藉店員 (?)呢間係其中一間規模比較大,佔兩個大鋪,平時晚上都唔少人,今日就試埋呢間。店員安排我地坐低,原本見到門口位,我同朋友都唔想坐呢…可惜餐廳已經滿哂,加上我地太肚餓,只好焗坐。天氣好熱,我地近門口,一有客/店員行入黎,啲熱氣就攻入黎,食到我朋友成身汗。餐廳空間就唔多,位置都算密麻,枱面面積偏細,好多餐廳都有呢個問題…特別係2人枱,一人點一份主食,放埋小菜,張枱已經滿左…即係唔預人點其他小食 (?) 每張枱櫃筒裡面都放有餐具、餐紙、濕紙巾,夠方便,唔洗下下搵店員餐牌選擇多,基本嘅韓國料理都有,拌飯、炒豬肉、辣雞排、炸雞、炒年糕、蔘雞湯、部隊鍋、湯飯、麵、煎餅、沙律、鐵板類等,定價唔係話好貴,但喺呢條街黎講,唔係平價。小菜:共3款,佢地嘅泡菜寫住自家製,偏辣,不過我幾鐘意食辣嫩豆腐湯 $85:一般我食韓國菜如果想飽肚,都會點辣豆腐湯,呢道非常簡單容易做嘅料理,唔好以為間間都整得

小菜:共3款,佢地嘅泡菜寫住自家製,偏辣,不過我幾鐘意食

小菜

辣嫩豆腐湯 $85:一般我食韓國菜如果想飽肚,都會點辣豆腐湯,呢道非常簡單容易做嘅料理,唔好以為間間都整得好食。
好多時遇到嘅問題係,唔夠辣;我想講我叫得辣豆腐湯,一定要夠辣,可惜好多時啲韓國餐廳,唔知係咪遷就港人口味,完全唔辣,唔食得辣嘅人會點其他野架啦,唔洗調整。加上辣豆腐湯擺明就係味精野,好似呢度咁,一督辣粉放喺面,啱哂我口味。

以鍋上,鍋夠熱辣辣,雖然話係豆腐湯,裡面都放有幾粒青口仔,都算係咁(畢竟比旁邊嘅餐廳俾多十幾蚊)

豆腐滑溜,湯夠辣,夠重口味,任務已經叫做完成。白飯夠碗,好似我咁大食嘅都夠飽。
當然啦,咁味精feel,食完口渴係常識。

朋友點嘅係set menu,包一份石鍋拌飯 ($85) 、泡菜煎餅 ($85),咁啱想食呢兩樣野,所以先點,因為咁樣一set平少少($156)

石鍋拌飯:拌飯都幾大碗,男士都食唔哂,朋友揀左泡菜辣炒豬肉,加上芽菜、蛋、翠玉瓜、冬菇、蘿蔔絲,賣相正常。
味道方面都中規中矩,泡菜帶少少香辣,豬肉比較肥韌,主要係飯多,食到尾冇汁冇盛都有少少乾。

值得一讚係佢地嘅石鍋好夠熱,keep住食都唔會變涼,而且飯做到少少焦嘅效果,合格。

泡菜煎餅:朋友見有煎餅又話想食,不過到最尾先發現其實佢想食嘅係脆口嘅蔥餅 lol
泡菜煎餅可以分成4件,外邊煎到脆,裡面都係腍糍糍,始終粉多,好飽滯。
如果單點要80幾蚊,個人認為太貴。

總括都係一間非常普通嘅韓國菜,埋單連加一 $287,好多連鎖韓國野都有呢個質素而價錢可能平啲。不過我想講,呢條街食第四間,已經算係味道最好,可想而知其他係幾難食。服務方面都係正常,坐低有杯茶飲下,見張枱唔夠大都唔會hang左機,起碼幫你執執位先,合格。

2017-06-26