2019-11-25
以慢煮作為賣點嘅餐廳都有唔少,意為保留食材原汁原味,相當花功夫。週日來完成義務,來到中上環一帶走走,感受下片刻寧靜。午餐揀左呢間位於普慶坊嘅餐廳,好評甚多,期望都幾高,好在都冇失望,同行朋友都讚好餐廳位於普慶坊,我地喺下面行上來,都需要D腳骨力。餐廳門面帶點工業風,水泥牆上繪上「龍」、「虎」,霸氣十足。內裡裝潢帶少少中國風,霓虹燈、磚牆、牌匾設計,跟餐廳供應嘅食物走相反風格。裡頭座位頗多,除左近門口嘅高枱櫈同一張大枱。走幾級樓梯會上到第二層,如果有訂枱嘅朋友就會坐呢一層。午市都幾多人,特別人多,最好訂枱。即使坐高枱櫈都唔會話覺得攰,除左坐墊,呢個位就夠細心。午餐慢煮菜單7款主食,包括安格斯西冷牛扒、安格斯平鐵扒、羊後膝、油封鴨髀、烤豬仔骨同烤雞半隻,價錢係118起。配菜9款,例如有大啡菇、蕃薯條、溫泉蛋、沙律、蝦仁串等,可以以8-36蚊追加。飲品單點,除左咖啡、茶、特飲,都有酒類。安格斯頂級平鐵扒一上枱已經好香,切開可以見到煮得啱啱好適合我口味唔會有血水,又唔會過老,食落無筋之餘,保留到肉汁同彈性,加上肉香,個人認為呢個價錢水準以上,只係略嫌油左少少。美式煙烤豬仔骨一向係朋友最愛,我地
即使坐高枱櫈都唔會話覺得攰,除左坐墊,呢個位就夠細心。
飲品單點,除左咖啡、茶、特飲,都有酒類。
美式煙烤豬仔骨一向係朋友最愛,我地配上芝士溫泉蛋大啡菇,非常滿足豬仔骨食落唔會太硬,同樣有肉汁,隱約好似有種酒香,連平時唔係太喜好豬仔骨嘅我,都食左一半。
芝士忌廉菠菜苗有少少意料之外,原來係焗嘅,菠菜葉都幾嫩,墊底係忌廉汁,加入菠菜同芝士烤焗,芝士香,但一督起啲菠菜就滴到成枱忌廉汁,不過不失嘅配菜。
炸蕃薯條簡單好食,我覺得松露沙律醬都係亮點,好香又開胃
飲品點左青檸同士多啤梨特飲,還可以,前者清新,後者都加左啲果肉。
呢度採取半自助形式,自己去收銀處落單、拎餐具,由店員送餐,雖然冇收取服務費,但service都好好,好有禮,值得encore!