2022-01-08
【鮨心•旬節】晚市性價比幾高既Omakase😳果然無令我失望,食完就feel到同岀面既壽司真係有好大對比🤭 師傅逐樣逐樣慢慢介紹,成個流程都食咗兩個幾鐘,餐單亦非常之豐富🙈 我地個set叫 🌸櫻・SAKURA 頭盤師父首先比咗三款小菜我地,分別有目光魚,鮟鱇魚肝同白子。目光魚食落幾肥美,味道有啲似九肚魚。 白子食落小小厚實得黎又夠creamy😆 跟住就係幾款刺身👀九繪魚師傅用咗紫蘇花同酸汁配搭九繪魚,紫蘇花味道較濃,增加咗味道嘅層次😚象拔蚌配崑崙絲象拔蚌好有咬口,富有彈性香箱蟹配河蟹🦀為咗證明食材新鮮,師傅仲將一盤仲好生猛既河蟹放喺度比大家觀賞😂🙈 河蟹會炸咗,整到脆卜卜而香箱蟹既蟹子亦好有鮮味炸蔥絲薑蓉配秋刀魚呢個係咁多款刺身之中我最鍾意嘅👍🏻 因為我由細到大都鍾意食秋刀魚,而薑蓉可以除去魚嘅腥味,而炸蔥絲就可以吊岀秋刀魚嘅鮮味,而且口感啱啱好🥰之後就係兩款海膽同埋拖羅老老實實,之前喺香港食海膽十次十次都中伏🥲🥲 基本上平時係唔會食海膽🙏🏼😂 師傳遞比我嗰陣真心淆淆地😂 但食落口,我發現自己真係大鄉里岀城🥵🥵 海膽係入口即溶亦帶有微微既鮮甜😣 唔怪得身邊咁多朋友鍾意食! 而拖羅都食到
晚市性價比幾高既Omakase😳
我地個set叫 🌸櫻・SAKURA
跟住就係幾款刺身👀
九繪魚
象拔蚌配崑崙絲
象拔蚌好有咬口,富有彈性
香箱蟹配河蟹🦀
炸蔥絲薑蓉配秋刀魚
之後就係兩款海膽同埋拖羅
老老實實,之前喺香港食海膽十次十次都中伏🥲🥲 基本上平時係唔會食海膽🙏🏼😂 師傳遞比我嗰陣真心淆淆地😂 但食落口,我發現自己真係大鄉里岀城🥵🥵 海膽係入口即溶亦帶有微微既鮮甜😣 唔怪得身邊咁多朋友鍾意食! 而拖羅都食到好滿足,超大件😻😻
食完拖羅海膽,就係燒大蝦同雞心,兩款都燒到好香先上碟
司傅亦比咗幾款壽司,分別有深海池魚,石垣貝,赤睦魚,右口魚🤡
印象最深刻係石垣貝,司傅整壽司之前會拍佢一下,然後石垣貝係即刻收縮😚 睇得岀真係好新鮮,食落亦好有彈性
係上甜品同湯之前最後一樣嘢食就係赤邊鮑魚配鮑魚肝醬😻😻 呢個又係超好食!!個味道仲好記憶猶新
鮑魚肝醬超濃超香,配埋壽司飯食簡直係齒頰留香🥰🥰 醬仲多過飯🤣 我同朋友都話如果再多啲飯撈埋剩底既醬就好了😂😂
最後係洋蔥湯同埋甜品🍮
有日本蜜瓜,最中餅同黃豆粉蕨餅
個人覺得雪糕配最中餅幾好食😋 有小小脆cone 雪糕既感覺(*¯︶¯*)
Overall以晚市黎講,呢個set都幾多野食而且抵食,相當夠誠意🥰