2017-09-16
在open rice app 約咗18:30一人套餐,18:21到達,但店子啲阿姐們個個都話18:30先開工,想入去坐住先咁等都唔比⋯使唔使揸到咁正呀?依家天時咁熱,企在街上真係十個不願⋯咁約咗果個時間如果之前啲人未走係咪都揸正即刻比到檯我呀?未食都已經心情受影響囉⋯⋯18:28 核對預訂,18:30帶入座,坐底即時拎調味料比我,但大夥兒似乎唔係咁知一人套餐嘅野,最後由一位阿姐指導大夥兒有一人套餐依樣野。一人套餐係餐廳指定,所以無得揀,而之前都無資料睇到一人餐有咩東東⋯⋯⋯⋯⋯內裡裝潢充滿神密嘅一人套餐終於有些食物出現我面前,18:41一碟牛肉拼豚肉和一籃雜菜出場,但最重要嘅鍋還未出現,教我如何是好?生食牛豚刺身同沙律菜?最早嚟到但眼見遲過我嚟嘅食客佢地個煲煲都陸續上檯⋯咁我果個呢?????唔通個一人套餐係唔包鍋? 問完一個又問一個,答案係啲煲係即整,但遲過我嚟嘅好幾檯個鍋都上咗⋯最重要嘅終於在18:50隆重登場其實眼見係一堆生蜆上面加啲生蒜茸、生辣椒、生蔥同水,都只係放入煲,一分鐘都唔使嘅蜆嘅數量大約有卅幾隻,細細為主當中有幾隻大少少。湯底辣辣地但湯是很淡,正如之前睇其他食評所言,幾
內裡裝潢
一人套餐
(一人套餐)清湯卜卜蜆
(一人套餐)清湯卜卜蜆
蜆嘅數量大約有卅幾隻,細細為主當中有幾隻大少少。
湯底辣辣地但湯是很淡,正如之前睇其他食評所言,幾寡,平時食得清淡嘅絕對不成問題。
滾後蜆大部份爆口,先食晒嘅蜆,再6生料,生料6完真係要醮調味料吃,否則尤如白烚。
(一人套餐)牛肉拼豚肉
(一人套餐)丸餃
一人份嘅丸餅拼
個人認為一人份量如果一位唔大食嘅女性係剛好,若男士就應該唔夠飽。
席間服務不錯,路過嘅其中兩個侍應見到我得麻醬,都主動問我洗唔洗比豉油我(其實係我無習慣點豉油咋)
另外一提,餐廳嘅staff真係要注意下個人衛生,有位侍應大叔站立在餐檯前面向檯上餐具,但一個大乞嚔完全無閉咀又無用手遮又無擰開面,一個向前烏一烏更緊貼餐具 奉勸大家外出用餐唔洗餐具都要抹下囉