2020-07-09 373 浏览
放工唔想周圍走,就响公司附近搵嘢食晚上的工廠區通常都比較少人,今晚試了觀塘工廠區工廠大廈裏面的新匯聚打冷小廚兩個麻甩佬梗係要叫個滷水拼盤加支酒啦,啤酒飲得多,今晚轉飲紅酒,自攜紅酒又唔收開瓶費,very good另外叫了招牌菜,蜂蜜欖角骨,上面有欖角碎及鋪滿蜜糖,但欖角可以多一點,令味道更濃郁。滷水拼盤有鵝肉、紅腸、豬大腸豬耳、豆腐、墨魚。當中以豬大腸及鵝肉最入味,淡淡滷水香,吃得出有藥材八角的味道,不會一味只得死鹹,送酒非常合適。除了送酒,還想有些米氣到肚,於是點了潮州蠔仔粥,上枱時粥是超熱的,最喜歡這個溫度,蠔仔非常非常大粒,配以胡椒粉及唐芹粒,提鮮又提味,食完一碗又一碗。最後意猶未盡,經過侍應的推介,點了$45有三款的串燒:豬頸肉、雞中翼及雞腎。當中雞腎有些少偏鹹,但雞中翼就出奇地好味,而豬頸肉則有火腿的感覺,哈哈。全部都是下酒的妙品,吃着吃着而紅酒也剛好飲完,非常滿足的一餐👍
放工唔想周圍走,就响公司附近搵嘢食

2020-07-08