2023-04-03
灣仔最近開左間新既居酒屋「OZAKAYA」店名係取自Osaka+Izakaya既混合體,走時尚型格居酒屋路線,岩晒灣仔呢個歷史與潮流文化共融的地方前菜薯仔沙律•青瓜啫喱•梅酒番茄•牛肉大根•漬物•味噌豚肉湯好精緻既前菜,青瓜啫喱最令我印象最深刻,好清新既味道,出面較少食到,其他既前菜亦都非常票錯季節壽司盛合(10貫)10貫壽司排得好整齊上碟,有油甘魚、吞拿魚、鯛魚、帶子,魚子等等既壽司,每件都好新鮮,而壽司飯既大細岩岩好,食晒10貫都唔會話太飽海膽 •鮭魚子天使麵鋪上海膽、三文魚子、仲有紫蘇花作點綴,賣相好靚呀,用上伊勢海老汁成個天使麵都充斥住濃郁既蝦味,又香又好食鮮鰻魚•法國鴨肝搽上鰻魚醬汁鰻魚燒得幾乾身,鴨肝煎到岩岩好,軟滑甘香,仲有燒粟米同一碗白飯㖭,夠晒飽油甘魚刺身丼成個壽司飯都鋪滿油甘魚刺身,仲要係油甘魚腩呀,驟眼望落去都起碼有10塊,仲加左玉蔥醬、墨西哥辣椒、炸洋蔥、紫蘇葉,成個丼飯味道真係豐富得黎又好夾罐裝cocktail 外藉Manager見我地今日等左一段時間先有得食,所以請晒我地飲餐廳既罐裝cocktail, 又體貼又窩心整體食物、環境同服務都好好,除左lunch
前菜
薯仔沙律•青瓜啫喱•梅酒番茄•牛肉大根•漬物•味噌豚肉湯
季節壽司盛合(10貫)
季節壽司盛合(10貫)
海膽 •鮭魚子天使麵
海膽 •鮭魚子天使麵
鮮鰻魚•法國鴨肝
鮮鰻魚•法國鴨肝
油甘魚刺身丼
油甘魚刺身丼
罐裝cocktail
整體食物、環境同服務都好好,除左lunch set, 午市都有omakase提供,價錢亦都唔算貴,下次黎要試下先