2009-08-20
星期二晚上, 齋妹的姊妹shopping團告吹之後找了我來. 本來是去旺角的, 搞下搞下, 變左去尖咀. 她說已食了野而由我發版, 我想食乜就跟我去邊. 上次沒心機找這"懷舊"冰室. 今次不理, 點都要找. 不過, 因為地點問題, 女仔未必咁喜歡行入呢D地方. 因為香檳大廈個商場, 實在太殘舊了. 地庫的環境更差.坐低叫野食, 由於齋妹不想吃而只有我一人獨食. 食, 當然叫佢出名既蕃茄麵啦, 雙併的豬扒加雞扒. 同中環勝香園比, 這裡的蕃茄湯底就真的比不上, 不夠濃. 不過好就係, 可能糖份較高, 唔酸. 麵底是公仔麵. 比較普通, 沒什麼驚喜.地方, 同出面商場一樣, 沒有什麼懷舊之意, 沒有一個不屬於我的年代feel. 因覺得這是一間位於一個日久失修既舊商場裡面既一間日久失傷既舊茶餐廳. 純為懷舊, 都係白宮最正! 女友不喜歡這地方, 快快食完, 同佢去食綿綿冰, 氹返佢.