2009-11-08
o係中環兜左大半個圈, 最後都係決定食麵.揀左民園麵家, 叫得"麵家"即係主打都係麵. 應有一定水準本身睇佢間鋪頭咁細未必有位, 原來有潛建既後巷.睇餐牌有"原汁豬手撈麵" $22, 即刻唔駛諗, 就要了哩個.我平時唔會食豬手, 但見佢原汁咁, 就試下佢點原汁法碗麵等左好耐先到, 得一個人淥麵, 等10分鐘左右. 對叫一個麵黎講算耐.豬手有兩隻. 好有膠質, 但注定冇乜肉. 同埋最後食淨勁大舊骨, o係我既立場黎睇豬手唔係好抵食, 又唔覺係好入味.撈麵既原汁應該係南乳汁黎. 我自己本身唔係好鍾意南乳汁. 但叫o個時又冇考慮咁多開頭以為d 汁會好似蠔油咁杰身. 但係只係一堆水咁. 有d 失望. 撈起麵上黎唔上色麵質唔錯, 好彈牙, 彈到咬唔開咁.我出街食飯唔鍾意食有骨既野, 但今次就來個例外了. 就咁中招了.睇住隔離d 人食牛腩撈麵同水餃撈麵反而覺得唔錯. 看來自己叫錯野了.
揀左民園麵家, 叫得"麵家"即係主打都係麵. 應有一定水準
本身睇佢間鋪頭咁細未必有位, 原來有潛建既後巷.
我平時唔會食豬手, 但見佢原汁咁, 就試下佢點原汁法
麵質唔錯, 好彈牙, 彈到咬唔開咁.