2018-12-10 36 浏览
好少會嚟黃大仙食飯,今次就試下呢間長期排隊嘅日式餐廳啦!裝潢都是充滿日式的感覺,而且晚飯時間已接近爆滿了,果然是黃大仙區之霸先來個頭盤,香茫燻鴨胸沙律。鴨胸非常厚,而且都唔會好乾,鮮有會香茫配鴨胸的,果然是特別的油脂比例平衡嘅鴨胸食落又有口感但又有少少肥,呢個感覺係最好嘅!接著就是厚燒鰻魚牛油果卷。唔好睇佢好似好細咁,一啖一口剛剛好,鰻魚味道可以取代了平時點豉油,而牛油果可以吸收晒鰻魚的味道,所以好正。另一個必食小食就係麵豉燒日本米茄子。茄子味道好濃,平時食過係會好咸的,但呢度又唔會,反而味道剛好。麵豉醬燒過有香香的焦味。串燒的部份點了三文魚椎茸串。三文魚燒過的,沒有很特別,反而中間夾住的應該是菇?口感很像但又吃不出,不過非常好食,因為吸了三文魚油的味,同時也吃到燒過的味。點了一串鹽燒安格斯牛肉串。雖然是鹽燒,但也不會太咸,反而牛肉味道很重,所以很易拌飯。主菜來了,就是鯛魚湯泡飯。賣相非常吸引,而且以鯛魚刺身呈現,之後店員會慢慢倒入魚湯,以熱鍋配上熱湯的力,令魚刺身慢慢半熟,魚肉就會有鮮味,同時唔會過熟。這就是魚的半熟狀態。真係又鮮味而又正呀!不得了。最後當然要一個甜品作結,這是抹茶雪
好少會嚟黃大仙食飯,今次就試下呢間長期排隊嘅日式餐廳啦!

這就是魚的半熟狀態。真係又鮮味而又正呀!不得了。

最後當然要一個甜品作結,這是抹茶雪糕配竽圓,抹茶味道很濃,而且唔會好油好膩,作結時最好不過。