2021-06-13 90 浏览
今次為大家介紹嘅係新鮮滾熱辣,上年年尾先開張嘅「婆婆珈琲屋」@grandmamacafe,愛打卡嘅日系少女必到啊😍!店主👵🏻其實本來係Model、KOL,原本亦有開設名為「婆婆雜貨店」,岀售唔同國家嘅工藝品,包括清酒杯🍶、碗碟等,連服裝都有賣添!所以其實喺婆婆珈琲屋開業時,都吸引到唔少KOL、Foodie去朝聖。.事前👩🏻就上過餐廳官網嘗試book枱,但好多時段都Full咗,唯有諗住當日碰碰運氣啦🙏🏻,點知又真係咁啱仲有位俾我哋walk-in,如果大家上網Book唔到,都可以試吓walk-in嘅。.(註: 婆婆珈琲屋嘅入口比較難搵,其實就係雪糕店gelato-go隔離就有部𨋢上去餐廳。).一坐低之後,店員就奉上Menu,簡略介紹菜單,提示我哋要到櫃檯落單,然後就俾咗一杯蝶豆花水同青瓜水🥒我哋飲。蝶豆花水係無味嘅😂,青瓜水就幾清新,夏天飲都幾舒服,重點係,連裝免費嘅飲料都好靚,睇嚟大家嘅手機📱/相機📷真係可以食餐飽啦!.當日我哋係食午餐,即係朝食,可以揀三品($88)、四品($108)或者五品料理($128),有五款冷菜同八款熱菜可以揀,我哋👫就分別揀咗四品同五品料理,全部菜都唔同,咁就
當日我哋係食午餐,即係朝食,可以揀三品($88)、四品($108)或者五品料理($128),有五款冷菜同八款熱菜可以揀,我哋👫就分別揀咗四品同五品料理,全部菜都唔同,咁就可以咩都試吓啦!😙
冷菜❣️
胡麻菠菜
菠菜🥬排得整整齊齊,上面舖滿木魚花同胡麻醬,依個配搭一定唔會岀錯。
清酒溏心蛋
溏心蛋🥚晶瑩剔透,Size比較細,似係日本蛋,有少許酒味🍶,唔錯。
山賊汁雞卷
雞卷切得薄身,有三件。山賊汁其實來自日本,用黑椒、蒜蓉、鹽混合而成嘅醬汁。雞卷無咩特別,味道主要依賴個醬汁,但醬汁除咗黑椒味,就無其他味了,所以整體味道都無層次感。
馬鈴薯沙律
👨🏽本來一直話馬鈴薯🥔沙律好頹,其實👩🏻也默默承認...叫馬鈴薯沙律嘅原因係為咗塞飽我哋兩個嘅胃🤣。但味道上都ok,入面仲有啲青瓜,食落有口感,都幾清新,份量都幾足夠。
除咗以上冷菜,隨餐點仲會有個柚子醬醃蘿蔔,幾清新啱晒夏天食。
熱菜❣️
金平牛肉
入面有蓮藕片同肥牛,幾好送飯,味道不過不失。
婆婆咖哩
嚟之前好似見過有Foodie話婆婆咖喱係必食,讚到好似天上有,地下無咁,👩🏻只覺得係正常咖哩磚嘅味,入面有雞肉、薯仔🥔,另外可能加咗蘋果🍎煮,所以比較甜。話說食咖哩嘅時候發現無匙羹,所以食得較捩棄(呢hea)。
辛口明太子手羽
本來覺得應該唔會太特別,甚至可能係現成嘅明太子雞翼,但廚師煎得幾香脆,無油膩感,唔錯。
紫薯薯餅
份量有兩塊,新鮮炸好,熱辣辣,幾好食,但同樣都無乜特別驚喜。
照燒雞扒
都係正常味道,唔會太鹹。
除咗以上嘅冷、熱盤,客人仲可以揀飯團🍙或者烏冬🍲,我哋就分別揀咗明太子富士山飯團同海苔洋蔥櫻花蝦飯團。要打卡嘅一定要揀明太子飯團,藍色部分會深色啲,影岀嚟明顯啲,但明太子味道就太淡,只有少許鹹味。而櫻花蝦飯團就好味啲,食落啖啖都有櫻花蝦。
最後我哋仲有叫兩杯嘢飲,分別係婆婆杯茶(右)同檸檬紅茶(左)。檸檬紅茶🍋並唔係普通一杯凍檸茶,真係有茶香,唔會死甜,去到邊都要叫杯檸茶嘅👨🏽都話好飲。而👩🏻就試吓婆婆杯茶啦🍹🤪,有蘋果🍎同紅莓揀,👩🏻就揀咗蘋果,入口酸酸甜甜,幾開胃,但飲到底覺得有啲酸得滯,有少少似蘋果醋。
總體嚟講,食物質素就平平無奇啦,份量亦偏細,一般女仔食都可能勉強夠食嘅,但對👨🏽嚟講就好似無食咗陣風咁,當早餐食都okay,午餐嘅話就完全唔夠食,難怪當日見到現場都只得👨🏽同另一個男客人。睇返晚餐嘅夕食menu,份量似乎會大啲,會有一碗飯加配菜。雖然👩🏻都無食飽,但婆婆珈琲屋打卡確係一流,每件餐具都好靚,見到咁靚嘅餐具都滿足啲啦!特別係裝馬鈴薯沙律個杯仔,如果放喺屋企裝雪糕食實好靚😍。大家想買餐具嘅話,仲可以係近門口位睇到婆婆雜貨店嘅產品,件件都好靚㗎!