2023-10-24 276 浏览
Happy Friday約咗朋友一齊飲杯嘢Chill吓,係尖沙咀行行吓見到間叫味道樂,日本居酒屋睇落好有feel,所以就入咗去食晚飯。入到去已經覺得餐廳好有日本居酒屋氣氛,我哋一人叫咗一個主食,再叫啲snacks。我叫咗個原條成田醬炭火燒鰻魚飯,上台真係好大條鰻魚,大到隔離枱到望住我哋碟飯嘩嘩聲。鰻魚食落都肉都好嫩,外層蒲燒醬偏甜但唔膩。除咗鰻魚好大條,白飯都好足,啲飯索咗啲蒲燒醬之後都好惹味。成個飯性價比極高,足料到一個人都真係食唔晒。朋友本身鍾意食海鮮同湯麵,所以叫咗海鮮特濃魚湯烏冬。先講啲料我就咁望落已經好多,有一隻大蝦、一舊三文魚肉、帶子、魷魚、日式魚蛋同埋好多菇同海苔,本身以為咁已經好多,再撈下原來仲有一隻蠔係下面,一樣咁抵食。湯頭無論聞定飲落,都好鮮海鮮味。烏冬亦好煙韌同好大個,朋友話食晒成碗已經飽咗。不過我哋見去居酒屋都當然要叫啲小食食住傾吓偈,叫咗芝麻雞翼炸得好香口,唔會太燶,加埋啲芝麻口感同香味都更豐富。仲叫咗一個送酒一流嘅香炸薄脆魚片,食落係香口酥脆嘅,有淡淡魚香味,跟埋一大堆沙律醬,真係好有居酒屋嗰種風味。我另外仲叫咗一隻牡丹蝦刺身,好新鮮處理得好好,蝦腸嗰啲全部

我另外仲叫咗一隻牡丹蝦刺身,好新鮮處理得好好,蝦腸嗰啲全部處理好晒,蝦肉好嫩好鮮甜,食埋個蝦頭都鮮味好足。

呢間居酒屋好啱一大班朋友放工過嚟食吓嘢飲酒傾㑥chill吓,當日都見到好多一大班人一齊係嗰度聚一聚,員工好friendly同啲客都好傾得埋!