話說前幾日膽粗粗,決定帶平時飲茶淨係識叫燒賣蝦餃嘅阿爸阿媽,去觀塘呢間「星海」挑戰下新派創意點心!睇下佢哋嘅傳統味蕾,究竟會係一個點樣嘅衝擊🤣。一入到去,個場地好開揚,樓底超高,配埋啲水晶燈,成個感覺好光猛舒服✨,完全唔似啲傳統酒樓咁嘈雜。最正係佢有個戶外露台,喺度飲茶真係幾寫意☀️。成個環境坐得好自在,店員話午市不限時,可以慢慢同屋企人傾計食嘢,茶芥都係$10一位,幾抵錫。坐低開好茶,我哋就主力進攻佢哋啲手工點心,睇下葫蘆裡賣咩藥!

櫻花蝦蒸蘿蔔糕 (4/5分) 🌸
第一道點心上枱,阿媽已經「咦」咗一聲。平時食開煎蘿蔔糕,呢個係蒸嘅,面頭仲鋪滿粉紅色嘅櫻花蝦,賣相幾靚仔。一啖食落去,蘿蔔糕本身好足料,食到一絲絲嘅蘿蔔,口感好軟糯。面頭啲櫻花蝦帶嚟鹹香同埋脆脆地嘅口感,成件事即刻豐富咗。阿媽話估唔到蒸蘿蔔糕都可以咁好食,算係有個唔錯嘅開始。
藥膳鳳爪 (4/5分) 🌿
呢個鳳爪一上枱就聞到陣陣藥材香,同平時豉汁蒸嘅完全係兩回事。見到有當歸、杞子,阿爸起初仲有啲抗拒,話「咩玩法呀?」。點知佢試完一隻之後,竟然話味道又幾夾喎!鳳爪炆得極度軟腍,一啜就甩骨,藥膳湯汁嘅甘甜味完全滲晒入去,食落暖胃又滋補。對於注重養生嘅兩老嚟講,呢個反而啱佢哋口味。

春風得意腸 (4.5/5分) 🍤
呢個名就夠晒特別,其實係腸粉、炸兩同鮮蝦嘅夢幻組合!外面嘅腸粉皮好薄好滑,中間包住一層脆卜卜嘅網皮(似炸兩),最入面就係爽口彈牙嘅大蝦仁。一啖咬落去有齊「滑、脆、爽」三種口感,層次感一流。呢個點心成功俘虜咗兩老,佢哋都話個配搭好有諗頭,口感好過癮,冇得輸!
蘿蔔叉燒餐包 (4/5分) 🥧
睇落平平無奇嘅餐包,但原來內有乾坤。個包焗得外層微脆,內裡好鬆軟。一搣開,入面嘅叉燒餡除咗有蜜汁香味,仲加咗蘿蔔絲!呢個巧思好重要,因為蘿蔔絲嘅清甜同水份,中和咗叉燒嘅肥膩感,令到個餡食落濕潤得嚟又唔會漏,成個包嘅味道即刻昇華咗。

原籠蔗糖馬拉糕(4/5分) 🍮
最後當然要用甜品作結。呢個馬拉糕標榜用原蔗蔗糖,顏色比較深,睇落好吸引。一上枱熱辣辣,撕開見到入面嘅氣孔好靚,就知佢有幾鬆軟。食落口果然冇失望,蔗糖嘅甜味好清香,唔會死甜,而且糕身好有彈性,充滿空氣感。兩老對呢個傳統中帶點新意嘅甜品都表示冇投訴。

次帶兩老嚟「星海」嘅新派點心大挑戰,總算順利完成!佢哋由開頭嘅半信半疑,到食落覺得幾有特色,證明廚師喺傳統同創意之間攞到個好平衡👍。呢度午市點心出色,睇餐牌見到晚市啲招牌菜都好吸引,好似招牌白胡椒焗蟹飯、遠年陳皮燒鵝伴陳村粉,仲有紅燒煲仔翅乳鴿同招牌白胡椒龍蝦,聽個名都覺得好霸氣🦀!呢度格局咁 grand,絕對係個星級婚宴場地,搞公司包塲都絕對唔失禮。係一個同屋企人食飯或者宴客嘅好選擇!👨👩👧👦