2008-11-14
朝早起身,週身無力,是時候食早餐了。旺角廣東道一間隱蔽,歷史長久的冰室。小弟喜愛早餐選擇正選飲茶,次選茶餐廳。對比起旺區快餐店及新式茶餐廳的壓迫感,這裡給人一種悠閒的感覺。而我特別喜愛上閣樓近樓梯欄杆的位置,在此鳥瞰的感覺超正!而樓底夠高加上冷氣配合得好,給人清爽感覺。早餐有火腿公仔麵,多士,雞絲奄列。火腿公仔麵係用福麵,另有一番風味。多士算幾好,雞絲奄列普通。奶茶有時價之弊,今次唔錯。雖然食物普普通通,但自由自在的感覺,可一邊食野一邊睇電視,而是日小弟聽住I-Pod配合Random模式,驚喜地播完英文金曲<Rhythm Of The Rain>之後兒歌<黃金戰士>之後Alan<不見不散>之後Bangles<Manic Monday>之後Bon Jovi <You Give Love a Bad Name>再之後…,中西合壁融合老冰室,生活就係咁簡單。點解唔聽現在香港歌手既歌?因我由2000年開始對香港樂壇非常失望。
早餐有火腿公仔麵,多士,雞絲奄列。
火腿公仔麵係用福麵,另有一番風味。
多士算幾好,雞絲奄列普通。
奶茶有時價之弊,今次唔錯。