2020-05-02 1039 浏览
位置位于如心南湾海景酒店P3层,开车前我以为真的在南湾,原来在黄竹坑😢,附近工商区,两旁全是工商厦, 工厂区活化转型下,首间邻近海洋公园的酒店内,正门车场入口实用,但就唔算话豪华𠮶种,不过四星级将就下。可能疫情关系,入座人数一半都没有,不过可惜就是,招呼的服务员亦相对,全场只大约两至三位见到,可能平时酒店通常会请很多炒散员工,现在就唯有自己full time员工顶上。所以罕有酒店食肆在枱面上,放了大量刀叉等你自己换,都唔使叫人,茶记咁😉可能人手唔系好够关系, 我们要主动叫, 先有人帮忙落单。落完单很快就上面包一个冻嘅另外一个微热,但牛油未搽上去已经冻埋(一款牛油,一款margarine )海鲜盘-除了翡翠螺味淡但肉爽,雪蟹少了一只脚但鲜味,蚬不值一提,熟冻虾挺新鲜。当快食完海鲜盘的时候,服务员便送上两款沙律。慢煮德国鸡胸菠萝沙律-呢个slow cook 鸡胸好嫩滑, 菠萝亦很甜多汁。鲜虾柚子沙律-值得一提羽衣甘蓝本来带点甘苦味,但配上多汁的西柚做沙律不错。花胶瑶柱螺头炖菜汤- 清甜鲜美,瑶柱碎螺头得薄片,但花胶劲多要赞,不过级数普通。(我两个都有试过,觉得呢个中汤好好多。)海鲜龙虾汤-

可能人手唔系好够关系, 我们要主动叫, 先有人帮忙落单。

当快食完海鲜盘的时候,服务员便送上两款沙律。

海鲜龙虾汤- 冇龙虾肉我明, 龙虾味都冇, 可能加得太多Herbs, 有啲似Rosemary定系罗勒叶, 反正试咗几啖试唔出, 唔可以讲腥,就系唔好饮。 黑色𠮶个系迷你青口仔个壳

Main course
8oz烧美国西冷配黑松露- 叫咗medium, 嚟咗medium well, 个黑松露汁净系好似烧汁加黑椒咁嘅味,肉味都够肉汁欠奉,中价级数。
烧澳洲羊架- 叫咗medium well,呢个熟多咗小小,并非一般小羊架,非常大件还有三件。
期间我们又要mustard又要 mint jelly都好快送上。

Dessert
苹果金宝, 柚子脆蛋散, 云呢拿雪糕
朋友说未食过冰冻的Apple Crumble
🤣 我话可能佢惊我们个雪糕溶
(因为main course未食完就到了)
但柚子脆蛋散,超级好味👍蛋散本来好易会好油,但呢个炸得松化松脆,加上柚子汁酸酸甜甜,食落完全没有感觉油腻及漏的感觉,而且甜度适中,有点儿觉得不够喉! 如果一餐dinner有咁多道菜,食到咁饱,最后呢度甜品其中一样,都仲有呢个感觉,证明真系唔错。如果唔系比雪冻咗嘅apple crumble拖低分, 应该甜品系全晚最高分。
Last, 饮埋杯饮品,埋单。
十分满分
形 8