2017-03-14 236 浏览
有啲餐廳個名就好似好複雜,好長,有啲餐廳就可能係單字,究竟乜嘢名先至令到人哋比較容易記得?我諗呢一個答案每個人有每個人嘅標準,但係呢一間餐廳個名嘅印象比我都幾深刻,星級嘅廚師,星廚。呢度嘅環境唔算係好特別,好優雅,但係勝在入去嘅感覺親切,簡簡單單嘅設計給人一種簡單舒服嘅感覺。餐牌大部份嘅食物都係單點,如果單點想轉為套餐嘅只需要加$15就會有個餐湯,嘢飲同埋有個主食都幾抵。今日就叫咗個慢煮牛肋骨,呢排興慢煮,我諗好多人都唔知慢煮嘢食比起平時嘅煮法有咩分別,喺呢一個牛肋骨之中我搵到個答案。牛肋骨一條有前手臂咁長,如果要煮嘅話我諗嘅時間都要非常之長,而且用慢煮嘅方法更加係慢工出細貨。但我哋食嘅時候等候嘅時間唔算太長。食落去牛肋骨非常之淋,除左有炆的醬汁味之外,陣陣的牛香不難發現,還吃出淡淡的酒香。拒比起一般嘅煮法嘅肉質較嫩,而且每一個部位都唔會有鞋嘅感覺,我深信呢啲就係慢煮嘅功力。蟹蓋雖然被譽為邪惡嘅食物,因為佢嗰啲膽固醇好高,但偏偏係我最愛嘅。呢到會預先取出蟹膏,攞咗出嚟然後再加火腿,芝士,洋蔥等嘅配料一齊落去焗,一啖就可以食晒咁多種唔同嘅滋味!呢個大蝦酥皮盒長通粉幾特別,酥皮盒嘅酥皮質感

呢個大蝦酥皮盒長通粉幾特別,酥皮盒嘅酥皮質感就比較軟,入邊就放咗幾隻大蝦,蝦肉嘅質感爽身。配埋長通粉係忌廉蕃茄味,煙煙韌韌。
我最鍾意呢到係有凍檸樂可以揀做餐飲,而且罐可樂係可以比你自己加落去,完全係足唒料。
出面成條街都行食肆,有幾間我都試過,都係一般。反而呢間嘢食嘅質素,可以比我有意外嘅收穫。