2019-09-10
星期日在銅鑼灣隨意搵食,好久冇行入燈籠街,里面餐廳都變了很多,最吸晴的是這間龍門冰室,大大的店面,簡潔而帶點懷舊色彩的裝修,裏面卡位寬闊舒服😌啱啱過了下午茶時間,可以點晚餐,比牆壁上的雜扒餐吸引了,於是點了星級雜扒餐。個餐跟羅宋湯,個湯非常熱,夠晒辣,不錯手掌大的牛扒,燒到金黃色雞扒,炸帶子,香草腸,煙三文魚,一大堆薯條,份量驚人,胃口細的女生都未必食得晒,牛扒本身調味,所以我唔點醬都覺得味道OK,雞扒比較嫩滑,煙三文魚卷到玫瑰花形,有心思。朋友點了韓式吉列魚柳泡菜珍珠飯,同樣可以選擇不同的醬汁,朋友選了咖喱汁,咖喱汁非常香,配上魚柳味道很夾。魚柳勁大塊,雞翼有三隻,炸到外脆內嫩,另外珍珠飯煮到很爛,不夠粒粒分明。分量同樣好多,非常抵食。黑松露野菌焗西蘭花,黑松露芝士味好濃,非常香口,食咗咁多肉,一定要叫個菜中和一下。另外值得一讚的是加$3就有意式泡沫咖啡,仲要係非常好飲,對於咖啡精來講,呢杯咖啡絕對合格,奶泡又厚又滑👌總結來講,都是一間價錢平民的星級冰室,平靚正👍
總結來講,都是一間價錢平民的星級冰室,平靚正👍