2019-10-10
星級大鮑魚海鮮蒸鍋 原盅無味精燉湯 豐盛八寶飯今晚約左兩個好姊妹齊齊去左銅鑼灣「緣味小聚」 食蒸氣鍋,食店特別用左北歐復古嘅座位同本身裝修形成對比,打卡影照都特別靚。我地揀左星級大鮑魚套餐,套餐有燉湯、八款海鮮和手切牛小排。這裡侍應招呼貼心周到,會將材料放上鍋,調校好時間,夠時了就會逐一將食物夾到每一位碟前,專人服侍,乖乖地等食就可以了。等食途中先奉上6小時原盅燉湯,湯料十足非常清甜零味精首先蒸好嘅係韓國大鮑魚同愛爾蘭大刀貝,鮑魚半隻手掌咁大,口感彈牙,不用沾醬食,鮑魚鮮味洋溢口中。大刀貝大大隻啖啖肉,鮮味十足。之後到蘇格蘭聖子皇,大過我手掌,肥美鮮味又無沙,配上青瓜食口感清新輪到海蝦同深海龍躉,海蝦肉質爽口彈牙,龍躉無骨,肉質非常滑嫩之後到花蛤同蜆,入口無沙,鮮味無窮手切牛小排薄切,用蒸鍋鎖住肉汁,肉味濃郁最後出場自選足料八寶蒸飯,我地揀左蝦醬豬腩肉、茄子、 榨菜絲、柱侯牛粒、豆卜、臘腸、蓮藕、南瓜呢八種配料,蒸嘅時候已經聞到香噴噴嘅飯香,米飯吸收配料精華味道特別濃郁,每一啖都好豐富好滿足。
今晚約左兩個好姊妹齊齊去左銅鑼灣「緣味小聚」 食蒸氣鍋,
等食途中先奉上6小時原盅燉湯,湯料十足非常清甜零味精
之後到花蛤同蜆,入口無沙,鮮味無窮
手切牛小排薄切,用蒸鍋鎖住肉汁,肉味濃郁