2012-10-13
Yo! 今日又出去食嘢喇!依間餐廳好耐冇去喇, 因為離我屋企比較遠, 有時出開去尖沙咀或者去佐敦唱K先會去的.皇之家大姊小籠包一睇個名就知係食上海嘢啦~食嘢之前, 飲杯冰凍豆漿先.不過呢...我覺得冇咩豆味.食上海嘢, 點可以唔叫小籠包呀?依個小籠包皮薄, 但唔會一夾就穿, 而且好多肉汁, 味道又唔會好鹹. 有D人食小籠包時會鍾意配埋黑醋一齊食.不過我就鍾意食佢的原汁原味, 所以唔點黑醋的.銀絲卷軟軟的銀絲卷,我食的時候一定要點好多煉奶食ga.唔點煉奶食都冇問題, 因為銀絲卷都有少少甜味的.菜肉雲吞拉麵d雲吞同埋湯唔會好鹹, 味道普通啦.但個拉麵好好食, 雖然睇落個樣好似好淋咁, 但係唔會一夾就斷, 而且食落好彈牙.鍋貼皮唔會太厚, 煎得岩岩好, 個底好脆.d肉好Juice, 好食!酒釀丸子好正, 超好食, 不得不推介.好大碗,好多粒丸子, 煙煙韌韌咁, 而且好香桂花味tim.我好鍾意食甜嘢, 依個酒釀丸子我真係超like.總括黎講, 食物味道唔錯, 而且價錢唔算貴.我同朋友仔食咗咁多嘢, 都係每人大約HK$70埋單ja.下次我一定要再食酒釀丸子!唔係! 應該係次次黎食都會必叫酒釀丸子
皇之家大姊小籠包
一睇個名就知係食上海嘢啦~
不過呢...我覺得冇咩豆味.
不過我就鍾意食佢的原汁原味, 所以唔點黑醋的.
軟軟的銀絲卷,我食的時候一定要點好多煉奶食ga.
唔點煉奶食都冇問題, 因為銀絲卷都有少少甜味的.
d雲吞同埋湯唔會好鹹, 味道普通啦.
皮唔會太厚, 煎得岩岩好, 個底好脆.
d肉好Juice, 好食!
好正, 超好食, 不得不推介.
好大碗,好多粒丸子, 煙煙韌韌咁, 而且好香桂花味tim.
我好鍾意食甜嘢, 依個酒釀丸子我真係超like.
我同朋友仔食咗咁多嘢, 都係每人大約HK$70埋單ja.
下次我一定要再食酒釀丸子!
唔係! 應該係次次黎食都會必叫酒釀丸子! 哈哈!