2018-06-13
好耐無見呢幾個朋友,我哋五個女仔諗食咩諗到頭都爆。我最中意平靚正,所以最後我話事,決定咗旺角嘅沙嗲王。旺角區就腳,大家返屋企又方便。不過又係等入座等好耐,最麻煩係,要過半數先可以入座,而且最唔中意係有限時,呢樣真係好扣分。同埋我覺得最大缺點係門口空間唔夠,但又好多人等位,d人企晒喺度,嚴重阻塞通道(仲要唔明點解咁多後生仔中意企正喺中間)。 叫咗蟹肉西蘭花、冬陰功米線、芝士焗年糕(朋友極度推薦話一定要食)、避風塘軟殼蟹(本人最愛,次次都必點)、雞肉菠蘿PIZZA、白咖哩豬扒飯、嬌嫩巨髀、蒜香牛油烤餅。 蟹肉西蘭花純粹係因為想有d菜食下所以先叫,但味道係ok嘅,不過一定要好熱嘅時候食先覺得好味。冬陰功米線只屬一般,不過不失。朋友最愛嘅芝士焗年糕,其實本人係唔食年糕的,但我都試咗一件,都真係覺得焗得好好味,中意食年糕嘅人真係必點。軟殼蟹係我最愛,所以點整我都會覺得係好食,避風塘嘅煮法好香口,佢有大小份量,我哋叫咗小份量,原來只係得四件(一隻蟹開四件),我諗如果係大份量我估係兩隻蟹吧。PIZZA好細件,比預期小,有d失望。白咖哩豬扒飯其實我一般般,但在場有朋友好愛食,每次都必點,跟一個飯,我哋
蟹肉西蘭花純粹係因為想有d菜食下所以先叫,但味道係ok嘅,不過一定要好熱嘅時候食先覺得好味。冬陰功米線只屬一般,不過不失。朋友最愛嘅芝士焗年糕,其實本人係唔食年糕的,但我都試咗一件,都真係覺得焗得好好味,中意食年糕嘅人真係必點。軟殼蟹係我最愛,所以點整我都會覺得係好食,避風塘嘅煮法好香口,佢有大小份量,我哋叫咗小份量,原來只係得四件(一隻蟹開四件),我諗如果係大份量我估係兩隻蟹吧。PIZZA好細件,比預期小,有d失望。白咖哩豬扒飯其實我一般般,但在場有朋友好愛食,每次都必點,跟一個飯,我哋五個人,每人真係只係食幾啖。巨髀令我喜出望外,真係有意外驚喜,佢煮得好好食,真係好鮮嫩,下次一定再叫!牛油烤餅純粹係因為我哋唔夠飽,所以後加嘅,一上嘅時候熱辣辣,好重蒜香味,下次可以再叫,不過就唔好後加,應該係一入座時就點埋。
總括嚟講,份量樣樣正常,多人一齊食如果想share的確係有d難度。但勝在價錢係平。我哋入座時已經8點,理應9點半要走,但係佢都俾我哋坐到10點先叫我哋走,算唔錯了。係環境感覺上真係唔算好乾淨(感覺上)。
冬蔭功扎肉鮮蝦米線
蟹肉扒西蘭花