2019-04-29 501 浏览
今日放假同妈妈饮茶,谂住呢间野食都OK,所以排队等开门开位点野食,到第一个点心黎都冇咩大问题,部长都好好礼貌之后第二个点心黎,个男侍应一野"劈"落枱,转身就走但个点心黎错,我地想叫佢都叫唔切就走左之后通知左女侍应A,佢既反应好似觉得我地好奇怪咁好唔愿意咁拎走笼点心,然后好似视众咁,最后唔知佢点样处理隔左几分钟,听到隔离枱又向女侍应A反映黎错野,啱果样又未黎女侍应A仲质疑枱客,话会唔会系之前果张枱叫架㖞! 痴根!个客都即刻一句: 我唔知你讲咩之前果枱客,总之依家就系黎错野!原来从头到尾系我地两个点心掉乱左,但几个在场部长,侍应都冇沟通就咁拎去掉左就算数,呢样都算,都系酒楼浪费左食物,我地控制唔到到后来我地仲争一个点心,女侍应A埋黎斟水,顺便话佢知我地都未讲想做咩,佢已经秒回话: 帮你追紧架喇!好野㖞,都未讲你都知? 摆明hea我地,我睇住佢行开就企埋一边打牙较完全冇听到我地问既野,咁即系点? 之后我再叫女侍应B,呢个好快处理左,点心亦黎左好啦,到最后埋单,明知女侍应A都唔系做既,咪同女侍应B示意埋单,女侍应B点头表示知道,咁咪等佢拎张单埋黎啰~结果等左好耐,见到迟过我地叫埋单既都埋完走埋
今日放假同妈妈饮茶,谂住呢间野食都OK,所以排队等开门
开位点野食,到第一个点心黎都冇咩大问题,部长都好好礼貌
之后第二个点心黎,个男侍应一野"劈"落枱,转身就走
但个点心黎错,我地想叫佢都叫唔切就走左
之后通知左女侍应A,佢既反应好似觉得我地好奇怪咁
好唔愿意咁拎走笼点心,然后好似视众咁,最后唔知佢点样处理
隔左几分钟,听到隔离枱又向女侍应A反映黎错野,啱果样又未黎
侍应A仲质疑枱客,话会唔会系之前果张枱叫架㖞! 痴根!
到后来我地仲争一个点心,女侍应A埋黎斟水,顺便话佢知
之后我再叫女侍应B,呢个好快处理左,点心亦黎左
侍应B点头表示知道,咁咪等佢拎张单埋黎啰~
结果等左好耐,见到迟过我地叫埋单既都埋完走埋,张单都未黎........
中间我又见到女侍应B唔系忙到冇停,而又系满场飞同人打牙较唔知喺度做咩
最后我要再叫多次埋单先成功俾到钱走
其实只系一个细细既范围,十枱客(细枱)有成2-3个侍应,真系忙成咁?
我今日见到既系返工既无心装载,冇服务可言,个个挂住打牙较,再唔系就只招呼熟客
未试过饮餐茶咁劳气,以后我都唔会再去帮衬
题外话/补充资料: 今日啲点心好咸,唔好食!
2019-04-29
用餐时段