2005-09-27
14-8-2005 1350為了慶祝識左超過15年的損友新居入伙,上去開賭局前,黎個午餐先,都係多得呢度既搜尋功能,使鍾意周圍去及搵好野食的我可以係幾個商業購物區以外地方介紹俾大家。這裡其實最好坐去坑口既巴士,係總站行番轉頭,不然係坑口地鐵站,都有兩個半既綠van到。地方不大,被安排近廚房的四人檯,的檯通常有一個老毛病就係高底不平,兩位年青貌美的侍應係咁幫我整都係搵唔掂,最後都係換了相隔兩張既檯。點了其中一款set lunch。沙律係火腿雜菜沙律,一上來有少少失望,主要係火腿並不是parma ham,而是一般茶記A餐既款式,裡面的蔬菜及生果分別有蕃茄、青瓜、菠囉、生菜絲等等,伴著千島汁食,在炎炎夏日不失為可以降降火。主菜我點了牛柳加angle hair,呢個反而真係幾好。兩件牛柳點了五成熟,煮出來切的感覺、肉眼觀察及食落去的感覺應該係,佢不是煎,而係grill,右上角有青及柴的茄瓜也是grill,除了乾身得有少少過火外,都不錯,左上角既angle hair就咁出水,並沒有加工,軟硬度剛剛好,加埋燒汁一齊食就剛剛好,整體上不算太濃味,在附近搵食或返工既人,這裡都不錯架。題外話:作這個食評
題外話:作這個食評題目的原因,可以上上呢度網址參考- http://www.inmethodist.net/godintko/history.htm。縱管這裡只是講飲講食的地方,識多一點點offtopic既資料,在多姿多彩的飲食世界,稍為跳一跳出來,再入番去,會有一番新景象。