2020-06-17
作為一名健身教練, 正宗博多串燒不能不吃話說木戶開既時候已經有留意到佢, 記得係係上年尾係網上睇到木戶係用明爐炭火製作串燒, 當時已好想試下, 不過之後因為疫情關係, 冇乜機會去到, 今晚終於約多個FD黎試試。木戶門面低調又神秘, 一入門口好似另一世界, 樓底高加上木系元素, 日式風格設計和風味好重!差唔多9點到達, 店內依然人頭湧湧好熱鬧。淡路島產新玉蔥配自家製雞肉火腿沙律雞肉好軟嫩, 中意佢既沙律醬汁, 加左昆布入去, 成個汁酸酸地又帶有昆布鮮味, 好特別。日本大和雞雞心一口一粒, 肉質紮實帶咬勁, 最緊要冇腥味。日本大和雞雞頸肉日本大和雞果然肉質緊緻但又不失軟嫩。日本青椒仔比起平時食既青椒更多甜味, 燒過後好香。雞肉丸配黃金蛋好吸睛, 飽滿既金黃色蛋黃加上一圈醬油, 對比下蛋黃變得加倍吸引! 雞肉丸混合左雞軟骨, 令到食既時候更有口感, 再點埋金黃蛋漿, 蛋香濃郁而且入口更滑溜北海道天婦羅松葉蟹腳天婦羅薄脆香口, 蟹腳輕易一咬就成條肉輕易取出, 証明新鮮牛油果豚肉卷鹿兒島豚肉肥瘦適中, 包住CREAMY既牛油果, 食落一D都唔覺得油膩!明太子紫蘇豚肉卷豚肉片明太子粒粒分明, 帶微
淡路島產新玉蔥配自家製雞肉火腿沙律
日本大和雞雞心
一口一粒, 肉質紮實帶咬勁, 最緊要冇腥味。
日本大和雞雞頸肉
日本大和雞果然肉質緊緻但又不失軟嫩。
日本青椒仔
比起平時食既青椒更多甜味, 燒過後好香。
雞肉丸配黃金蛋
北海道天婦羅松葉蟹腳
天婦羅薄脆香口, 蟹腳輕易一咬就成條肉輕易取出, 証明新鮮
牛油果豚肉卷
明太子紫蘇豚肉卷豚肉片
明太子粒粒分明, 帶微囪辣味, 出奇地入面包左一塊紫蘇葉, 估唔到又幾夾而且感覺清新! 加上豚肉香氣, 推介!
宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒
肉質彈牙有口感, 雞腿肉味道香濃之外仲有滿滿既炭燒既香燻味, 依種炭火風味係香港真係比較少食到!
醬油昆布飯糰
昆布鮮味帶咸香加上軟熟既米粒, 配上脆卜卜紫菜, 正!